Index Vakbarát Hírportál

Rohamrendőrök csaptak össze Timosenko híveivel

2011. augusztus 8., hétfő 20:40

Összecsapott az ukrán rohamrendőrség Julija Timosenko volt kormányfő híveivel a kijevi bíróság előtt, ahol egy bíró hétfőn ismét elutasította, hogy szabadlábra helyezzék a hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt politikust.

A 50 éves politikus a per június végi kezdete óta elutasította az együttműködést Rogyion Kirejev bíróval, akit Viktor Janukovics elnök bábjának nevezett. Pénteken vették őrizetbe, arra hivatkozva, hogy megsértette a bírósági eljárás szabályait.

Amikor a bíró hétfőn a harmadik szabadlábra helyezési kérelmet is elutasította, és szerdáig elnapolta a tárgyalást, a volt kormányfő támogatói a főútvonalra özönlöttek és egy időre lezárták a forgalmat. A rohamrendőrök összecsaptak a tüntetőkkel, amikor megtisztították az utat a politikust elszállító rendőrségi teherautó elől.

A rendőrök reggel páncélozott teherautóval szállították a politikust a bíróságra, négy órával a tárgyalás kezdete előtt. A bíróság körüli utcákon a különleges erők több száz tagja várakozott teherautókban, de nem léptek közbe az épület közelében tartott nagygyűlés megakadályozására. Timosenko hívei azt mondták, eltökéltek, hogy kiszabadítják őt a rendőri őrizetből.

„Minden politikai megoldást kimerítettünk. Mostantól az utcán fogunk cselekedni” – jelentette ki Szerhij Szoboljev, a volt kormányfő vezette Julija Timosenko Tömbje frakcióvezető-helyettese, arra utalva, hogy folytatódni fognak az utcai megmozdulások.

Timosenkót többek között azzal vádolják, hogy 2009-ben kormányfőként Ukrajnának előnytelen gázszállítási szerződéseket kötött Oroszországgal. A politikus tagadja az ellene felhozott vádakat és azzal vádolja politikai ellenfelét, Viktor Janukovics elnököt, hogy így kívánja eltávolítani őt a politikai színtérről.

Rovatok