Index Vakbarát Hírportál

Sugárzáspara volt Kiotóban

2011. augusztus 8., hétfő 11:15

Városi félelemkeltésbe torkollt a japán városban minden évben megrendezett, elhunytak lelkéért felajánlott fesztivál, mikor kiderült: a tavaszi japán katasztrófákban érintett emberek is küldenének fába faragott üzeneteket.

Kiotóban minden augusztusban megrendezik a Japánban híres Gozan no Okuribi fesztivált, melyen hatalmas tábortüzeket gyújtanak, hogy így segítség az elhunyt családok lelkét visszatérni a spirituális világba, írja a Japan Probe.

Az idei eseményeken a szervezők az Iwate prefektúrából származó fát akartak felhasználni az égetéshez, ám a sugárzásveszélytől való irracionális félelem miatt végül elálltak ettől a tervüktől.

A Fukusimától 223 km-re, északra található erdőben többszáz fát vágtak ki a márciusi földrengés és cunami után tönkrement fenyőerdőből, majd az ezekből készült kis darabokra a cunami túlélői írtak imákat, azt remélve, hogy az elégetett fa segít, hogy üzeneteik eljussanak a katasztrófában elhunyt családtagjaikhoz és barátaikhoz a túlvilágra.

Az elméletileg rendkívül megható terv azonban hirtelen aggasztóvá változott, mikor kiderült, hogy olyanok is hozzáférhettek a fákhoz, akik a sugárszennyezett fukusimai területen élnek. Júliusban épp ezért 300 darab fán végeztek vizsgálatot, de egyiket sem találták sugárszennyezettnek.

A lassan hisztériává terebélyesedő félelmek végül egy, a városban terjesztett üzenet formájában törtek felszínre, melyben gyerekeik biztonságával, és a fák miatt ihatatlanná váló vízzel riogatták a helyieket. A város végül úgy döntött: mégsem használják fel a már elkészült alkotásokat. Ehelyett arra kérték az iwatei és fukusimai embereket, hogy fényképezzék le a már bevésett imákat, hogy azokat a helyszínen Japán más részéből származó, garantáltan tiszta fába véssék be, majd égessék el.

Rovatok