Index Vakbarát Hírportál

Terjednek a londoni zavargások

2011. augusztus 8., hétfő 08:01

Vasárnap este is folytatódtak a szombat este kezdődött londoni zavargások, ráadásul most már a jelek szerint szervezetten zajlottak, írja a Guardian.

Vasárnapra már a város több részére is kiterjedt az erőszak: először a szombati összecsapások helyszínétől északra, az Enfield negyedben voltak kisebb utcai harcok, később Brixtonban kezdődtek fosztogatások. Az összecsapásokban tizenéves fiúk csoportjai (melyek begyes helyszíneken akár száz fősek is voltak) és rohamrendőrök vettek részt. Összesen 35 rendőr sérült meg.

A BBC szerint több rendőrautót is megrongáltak, és megtámadtak rendőröket is. A rendőrség szerint a különböző negyedekben zavargásokat és fosztogatásokat kezdő csoportok egymást másolták. A hatóságokkal való összecsapások mellett a boltok kirablása is jellemző, fosztogattak Tescóban. Foot Locker cipőboltban és Vodafone üzletben is.

A vasárnapi zavargások miatt száznál is több embert tartóztattak le, a szombati 61 után.

Kit Malthouse, London polgármester-helyettese, a Scotland Yard felügyeleti hatóságának, a Metropolitan Police Authority-nek a vezetője az elmúlt két éjszaka eseményeit "gusztustalannak és sokkolónak" nevezte, és kiemelte: a rendőrség jó munkát végzett.

"Sajnos nyilvánvalóan vannak olyanok ebben a városban, akik hajlanak az erőszakra, keresik a lehetőséget, hogy lophassanak, épületeket gyújthassanak fel. Lehet, hogy anarchisták vagy egy szervezett banda tagjai, vagy csak elvadult fiatalok, akik mindössze egy pár új sportcipőt akarnak" - mondta Malthouse. Theresa May belügyminiszter a helyi közösségeket arra kérte, hogy működjenek együtt a rendőrséggel.

A zavargások szombaton kezdődtek Tottenham városrészében amiatt, hogy rendőrök megöltek egy tűzharc során megöltek egy négygyerekes férfit, aki rájuk lőtt. Az ügyben nyomozás indult, ám a helyiek nagy része a kerületi rendőrőrs elé vonult, hogy igazságot követeljen a családnak, a békés tüntetés pedig csakhamar a rohamrendőrök elleni utcai harccá vált. A szombati összecsapásokról bővebben itt olvashat.

Rovatok