Index Vakbarát Hírportál

Nincs bizonyíték, hogy a tottenhami férfi rálőtt volna a rendőrökre

2011. augusztus 9., kedd 20:42

Nincs bizonyíték, hogy a Tottenhamben megölt Mark Duggan nyitott volna tüzet először a rendőrökre, mielőtt az egyikük lelőtte, jelentette be a Független Rendőrségi Panaszbizottság (IPCC).

A Duggan halála miatt rendezett szombati békés tüntetés erőszakba csapott át, majd hétfőn már harmadik éjszaka robbantak ki zavargások több angol városban, köztük Londonban is.

Duggan egyetlen lövéstől vesztette életét. Az IPCC szerint az elsődleges ballisztikus vizsgálatok alapján nincs rá bizonyíték, hogy a helyszínen talált lőfegyvert elsütötték, írja a BBC.

Ugyanakkor a szakértők további vizsgálatokat végeznek, hogy megbizonyosodjanak arról, lőttek-e a fegyverrel. Az elsődleges adatokból az is kiderült, hogy az egyik rendőrségi rádióba fúródott golyó olyan, amilyet a rendőrség is használ.

Colin Sparrow, az IPCC ügyben indított vizsgálatának helyettes vezetője szerint a meghallgatások miatt a vizsgálat akár fél évig is elhúzódhat. A rendőrök használhatták a fegyverüket, amennyiben úgy ítélték meg, hogy közvetlen életveszély állt fenn.

Duggan családja közleményben jelezte, hogy tudni akarja az igazságot a férfi halálának körülményeiről, egyben hangsúlyozták, hogy nagyon aggódnak a több települést is érintő rendbontások miatt.

Augusztus 4-én a londoni rendőrség különleges osztaga, a fegyveres bűnözők elleni C019 London Tottenham városrészében agyonlőtte Mark Duggant. Hogy pontosan mi történt, az tisztázatlan. Az eredeti hírek szerint Duggan tűzharcba keveredett a rendőrökkel, akik ezért lőtték agyon.

Rovatok