Index Vakbarát Hírportál

Szíriai harckocsi-offenzíva a török határ közelében

2011. augusztus 9., kedd 11:52 | aznap frissítve

Huszonöt tüntető halt meg kedden a szíriai hadsereg támadásaiban. A tüntetők elleni véres fellépést Ankara már eddig is élesen elítélte, kedden a török külügyminiszter két órán át tárgyalt a szíriai elnökkel, "utolsó figyelmeztetést" intézett hozzá, de ő kijelentette, hogy kormánya nem enged, folytatja az ellenzékiek üldözését.

Szíriában a nemzetközi felzúdulás ellenére is folytatódtak kedden a hadsereg támadásai több város tiltakozó lakossága ellen. Emberi jogi szervezetek 25 halottról számoltak be. A legtöbb civil áldozatot, szám szerint 17-et az ország keleti részében fekvő Deir-ez-Zórból jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet. A hadsereg harckocsikat vetett be. Négyen Binnisben, további négyen Hamában vesztették életüket.

Egy binnisi lakos arra a kérdésre, miért érte támadás a települést, azt felelte, hogy "az egész város csatlakozott az éjjeli tüntetésekhez a ramadáni imák után".

Deir-ez-Zórban heves tüzérségi támadás zajai hallatszottak több negyedből, s "egy nő és egy fiatal férfi belehalt sebeibe" - mondták aktivisták, hozzátéve, hogy házkutatások során 17 embert őrizetbe vettek a város egyik negyedében. Deir-ez-Zórban az utcákon hevernek a hullák. A harckocsik elfoglalták azt a teret, ahol az elmúlt hetekben óriási tüntetések voltak. A városban tömeges letartóztatások folynak, közölte az OSDH a helyi embereire hivatkozva.

Hamában a hadsereg lezárta a bevezető utakat, és emiatt élelmezési válsághelyzet alakult ki. A helyzet elviselhetetlen, a katonaság semmilyen élelmet nem enged be, mondta egy férfi, aki szerint azonban hét nap után ismét működnek a távközlési vonalak, és a városba visszatérőben van a nyugalom. A szíriai állami hírügynökség azt jelentette, hogy megkezdődött a katonai alakulatok kivonása Hamából, miután letartóztattak bizonyos számú "fegyveres terroristát".

Bassár el-Aszad szíriai elnök eközben Damaszkuszban fogadta Ahmet Davutoglu török külügyminisztert. Ankarának a közelmúltig szoros kapcsolatai voltak Damaszkusszal, de Törökország most már egyre élesebben bírálja szomszédját a tüntetőkkel szembeni véres fellépés miatt. A szíriai hatóságok viszont "fegyveres bandákat" okolnak a vérontásért.

"Szíriai forradalom 2011" című Facebook-oldalukon ellenzéki és emberjogi aktivisták arra kérték Davutoglut, "jöjjön el ma este imádkozni a mecsetbe" Damaszkusz al-Mídán negyedébe a ramadáni böjtnap letelte után, "hogy közelebb kerüljön a szíriai nép követeléseihez".

A török diplomácia vezetője hat órán át tárgyalt szíriai illetékesekkel, köztük két órán át magával Bassár el-Aszad elnökkel. Elfogyott a türelmünk, ezért küldöm a külügyminisztert Szíriába, mondta előzőleg Recep Tayyip Erdogan török kormányfő. Törökország nem nézheti tétlenül az olyan országban zajló eseményeket, amellyel 850 kilométernyi közös határa van, és amelyhez történelmi, kulturális, családi kötelékek fűzik, fogalmazott a török miniszterelnök.

A szíriai elnök kedden a török külügyminiszter előtt kijelentette, hogy kormányzata nem enged, és folytatja az általa terroristának minősített ellenzékiek üldözését. Ahmet Davutoglu a török kormány nevében "utolsó figyelmeztetést" intézett a szíriai vezetéshez, és a vérontás leállítását követelte. "Szíria stabilitása a térség stabilitásának alapja. A stratégiai kapcsolatok következtében a két ország vezetői saját ügyüknek érzik, ami a másik országban történik" - indokolta látogatását.

"Szíria nem fog habozni a fegyveres terrorista csoportok üldözésekor, és meg fogja védeni az ország stabilitását, az állampolgárok biztonságát" - mondta válaszul az elnök a hivatalos szíriai hírügynökség szerint. Aszad ugyanakkor azt hangoztatta, hogy eltökélt az átfogó reform végrehajtásában.

Ankara egyik legnagyobb félelme ma az, hogy a határon átözönlő szíriai menekültek közé kurd szeparatisták vegyülnek. Sajtójelentések szerint a kormány azt fontolgatja, hogy katonasága felhasználásával szűrő övezetet hoz létre szíriai területen.

Damaszkuszban kedden bejelentették, hogy elhunyt az egészségi okokból előző nap leváltott Ali Habib Mahmúd védelmi miniszter. A halál oka hosszú ideje tartó betegség - közölte az állami televízió.

India, Brazília és a Dél-afrikai Köztársaság küldöttei is Damaszkuszba tartanak, hogy nyomást gyakoroljanak a szíriai vezetésre: hagyjon fel az öt hónapja tartó felkelés durva elfojtásával.

Rovatok