Index Vakbarát Hírportál

Tinédzserek téglákkal és baseballütőkkel

2011. augusztus 9., kedd 10:26

Londonban élő magyarok szerint számítani lehetett arra, hogy a feszültség előbb-utóbb robbanni fog. A fosztogatásoknak már régen semmi közük a Tottenhamben lelőtt férfi esetéhez. Egy olvasónk szerint a bolttulajdonosok az ő környékén már felszerelkeztek késekkel és mindenre elszántak.

"Barátaim háza környékén százával rohangálnak tinédzserek téglával, baseballütővel, szétverve, kirabolva minden üzletet, amit érdemesnek tartanak erre. Két barátom úgy döntött, két-három napra idejönnek aludni, és napközben, amikor nyugodtabb, akkor mennek vissza" – mondta az Indexnek az egyelőre nyugodt Nyugat-Londonban élő Arthur.

Arthur néhány napja maga is Streathamben, egy lényegesen keményebb városzrészben lakott, és azért költözött el onnan, mert "érezte, hogy valami nem stimmel a környéken".

Egyre durvább napok

Londonban szombat óta tartanak a zavargások és fosztogatások, mióta – egyelőre tisztázatlan körülmények között – a rendőrség lelőtt egy tottenhami férfit, az emiatt rendezett tüntetés pedig erőszakba torkollott. A fosztogatások azóta sok más városzrészre is kiterjedtek, sőt, hétfőn, az eddigi legdurvább napon Birminghamben, Liverpoolban és Bristolban is elkezdődtek.

A fosztogatók épületeket gyújtanak fel, kirakatokat törnek be és rendőrökre támadnak, a letartóztatások száma 300 felett van. Hétfő éjjel megszakította nyaralását David Cameron kormányfő, és összehívta a válságbizottságot. A helyzet sok mindenben hasonlít a nyolcvanas évek elejének londoni zavargásaihoz (ezekről bővebben itt olvashat).

Minden kirakat betörve

"Reggel végigmentem Brixton főutcáján, minden egyes kirakat be volt törve, minden üzlet bezárt –  mondta az Indexnek a Clapham Junction megálló közelében lakó Horváth Márton. – Tizenéves kapucnis, sálas seggfejek várják, hogy legyen valami a kedvenc boltjaik előtt, hogy kihozhassák, amire már régóta vágynak. Mindenki lemegy az utcára, akinek bármi oka is van rá. Az is, akinek valós, és az is, akinek vélt sérelmei vannak, szinte akármi miatt. Látták a videókon, hogy hozzák ki a cuccokat a menő boltokból, ma lemennek ők is kapucniban, hogy ha valami lesz, szerezzenek egy baseballsapkát vagy egy plazmatévét."

Azt mondja, ennek már régen semmi köze nincs a Tottenhamben lelőtt férfihoz. "Nem jogokról, meg társadalmi felháborodásról van szó, hanem egy ezer nemzetiségű városban egy szikra mentén elszabaduló indulatokról, balhét kereső, lekötetlen energiájú fiatalokról, fosztogató középiskolásokról" – mondta Horváth.

Épeszű ember próbálja elkerülni

"Szomorú azt látni, hogy a bolt, ahol délután még vásároltam, teljesen ki van fosztva, az ablakok be vannak törve" – meséli a szintén Clapham Junction közelében lakó Ferencz Emőke, aki korábban lakott Hackneyben is, a negyedben, ahol hétfő délután már fényes nappal is zavargások törtek ki. "Híresen rossz környék, amit épeszű ember próbál elkerülni éjjel-nappal" – mondta Hackneyről. A 10-15 éves gyerekekből álló bandáknak, akik a buszokon és az utcán szólnak be mindenkinek, dobálják az embereket, szerinte már senki sem mer visszaszólni.


Nézze a londoni zavargások helyszíneit nagyobb térképen

Tíz fontért és egy telefonért

Korábban élt Hackneyben Arthur is, elmondása szerint került véres verekedésbe tíz fontért és egy használhatatlan telefonért is.

"Hackney egy kevert városnegyed, bizonyos részein a legdrágább lakni Londonban, de tíz percre onnan mérföldes hosszúságban vannak önkormányzati lakások, ahol már harmadik-negyedik generációk élnek szegénységben és bűnözésben" – írta le a negyedet.

"Itt ameddig az ember közel van a metróhoz és a forgalmas helyekhez, addig annyira nem szembetűnő a szituáció, és nyugalom van. De ha távolodsz ettől, megjelennek az utcán a semmittevő tinédzserek, akik nem nagyon rejtik véka alá, mivel töltik a szabadidejüket. Az ember tudja, hogy merre nem érdemes estefelé egyedül flangálni és merre nem érdemes telefonálni, walkmannel, értéktárgyakkal mutatkozni."

Nem maradt el

Ön Londonban van?

Ha olvasónk Londonban van, látta a zavargásokat, hallott valami érdekeset, esetleg le is fényképezte azt, küldje el nekünk az ugyelet@mail.index.hu címre!

Arthur szerint a városban jellemzően elítélik a zavargásokat, de meglepve senki sincsen.

"Ez egy hosszas leépítési folyamat következménye, amelynek a legnagyobb szenvedői a rendőri és kórházi dolgozók. A rendőri leépítés azokon a helyeken, ahol most a zavargások zajlanak, az elmúlt hónapokban a betörések és agresszív bűncselekmények több száz százalékos emelkedését okozták, csak eddig ez nem volt szervezett. A legnagyobb elvonások az alsó réteget érintették, amelynek eddig sem volt valami fényes a helyzete, és habár az adófizető emberek, köztük én is, nem feltétlen szimpatizálnak azokkal, akik hozzászoktak, hogy nem keresnek munkát, azért nem szeretnénk, hogy mindent elvegyenek tőlük, mert az semmiképp nem megoldás. Érezni lehetett, hogy annak ez lesz a végeredménye."

Arthur azt mondja, arra számított, hogy a feszültség már tavasszal robbanni fog.  "Habár előítéleteim kicsit előre hozták a tippemet, azért nem maradt el a robbanás."

Olvasóink írják

D. írja Peckham városrészből:

"A semmiből (azaz a szomszédos önkormányzati panelházakból) csapatokban törtek elő az álarcos - maszkos kisfiúk baseballütőkkel meg vasrudakkal a kezükben. Az út közepén felsorakoztak, elzárva az utat a buszoktól, majd telefonfülkéket és postaládakat halmoztak fel. Motorosokat es bicajosokat ütöttek le a járgányukért, megfélemlitették a buszon ülőket es a pár áthaladó kamikaze autóst megpróbálták kirángatni az ülésrol. Később kisbuszokat es teherautókat is loptak, lattam. Pár perc múlva mar kb. 2 - 300 maszkos állta el a főutcat. Veluk szemben idős helyi lakosok álltak karöltve, megprobálván megvédeni a kisboltjukat, vagy ékszerüzletüket. Mondanom sem kell, a huligánok hozzá sem mertek érni a 70 éves török bácsikhoz.

A tömeg egyre nőtt, át - átfolyva a mellékutcákra. Sokan jöttek le nézelődni, de ők sem voltak ám szívbajosak elemelni amit csak tudtak. Nők babakocsival mentek lopni.

Az egésznek körülbelül este 10-kor lett vége, amikor nagy, páncélozott rendőrautók es egy teherautónyi rendőrkutya a helyszinre ért.

Ma reggel rengeteg üzlet még mindig el volt kerítve rendőrségi szalaggal es jarőrök vigyáztak a megmaradt árukra. A körülbelül egy mérföld hosszú főutca (Walworth Road) szomorú képet mutat, minden betörve, szetzúzva. Sok kisbolt, ami egy család egyetlen beváteli forrása volt eddig, teljesen kifosztva. Mindenestre jo látni, hogy a közösség nem vette magara hogy helyi, itt felnőtt emberek tették tönkre a főutcat - minden eltakarítva, az emberek segítenek egymásnak."

Ádám írja Southwarkból:

"Én Southwarkban lakom, ez London délkelet 1-es körzete. Tegnap este itt is szétkaptak egy boltot a feketék, az ablakból lehetett látni, ahogy húzkodták haza a TVket. Baromira nincsen szó itt semmiféle felháborodásról a lelőtt díler miatt, egyszerűen tudták, hogy a rendőrök Tottenhamben vannak, és nem tudnak idejönni. A nagyobb üzletek ablakai már be vannak deszkázva mellettünk."

Hegedűs Erika írja Tottenhamből:

"Kétségtelenül igaz hogy fosztogatásról és rablásról van szó, amit a képek alapján fekete bőr szinü aggressziv fiatalok követnek el, akik vérmérségletük miatt a hétköznapokban is sokkal ingerlékenyebbek. Nyilvános adatok szerint Nagy Britanniában a mindenkori legalacsonyabb (reál érték) munkanélküli segélyt fizetik, ami 120 font/hét, ami valljuk be több mint M.o.n, viszont az alapvető életszükséglethez elegendő( lakbér + élelmiszer). Valószinüleg sokan megunták minimál szinten tengetni életüket, bár a Kormány több jóléti juttatást is osztogat családosoknak, gyerekeseknek a járadékon felül. Nem vagyok a témának szakértője, itt a fekete, arab,török, pakisztáni, indiai - elllentétes világnézetüek és vallásuak - egymás mellett élnek, ugyhogy elegendő egy szikra, és a szénakazal meggyullad."

Szusin Alex írja Haringeyből:

"North Londonban lakunk, tegnap éjjel féltettük a kis boltunkat , londoni paprika store-magyar bolt, pékség és cukrászda.

A bolt Haringey negyedben van, Turnpike Lane es Monor House között. A környékről azert érdemes tudni hogy kurdok es törökök lakta környék, akik összefogtak a suhancok ellen, félretéve az évszázadok óta  tartó gyűlöletet. A rendőrök is jobban figyelik a Haringey környékét, mivel tudják, ha a suhancok betévednek a környekre akkor valószinuleg vérontasra fog sor kerülni. Nyugalom volt egesz ejjel, pedig csak pár kilométerre van Tottenhamtől. A helyi bolttulajdonosok baseballütőkkel és késekkel felszerelkezve mindenre elszántak - és ezt kell tenni a többi környéken is."

Rovatok