Index Vakbarát Hírportál

Az angolok többsége elítéli a zavargásokat

2011. augusztus 10., szerda 15:22 | aznap frissítve

Közösségi szájtokon szerveznek takarítóbrigádokat, vannak, akik a randalírozók elűzésére fognak össze.

Sokkolta és felháborította az embereket a Nagy-Britannián átsöprő zavargási hullám, több londoni városrészben önkéntesek takarítják a fosztogatások nyomait a viszonylagos nyugalomban telt éjszaka után.

Sokakat felháborított az az interneten közzétett videó, amelyen egy megsérült fiú ül az utcán, néhány randalírozó felsegíti, majd átkutatják a hátizsákját, és ellopnak tőle valamit. Más képeken az látható, hogy gyanútlan járókelőket arra utasítanak, vegyék le a ruháikat, hogy elvehessék azokat.

Ugyancsak nagy nyilvánosságot kapott az az eset, amelyben egy középkorú férfit vertek meg Ealingben, elvették a tárcáját és a mobiltelefonját, majd sorsára hagyták. "A férfit jelenleg gépek tartják életben" - közölte a rendőrség.

Liz Pilgrim, akinek babaruha üzletét kifosztották Ealingben, úgy nyilatkozott: "Főleg fiatal tinédzserek voltak. Hogyan engedhették el őket a szüleik otthonról ilyenkor? Hét évig dolgoztam, amíg felépítettem a vállalkozásomat, amelyet most egyetlen éjszaka alatt tönkretettek. Mi a baj ezzel az országgal?"

Több üzlet bedeszkázta kirakatait kedden és korábban zárt be, tartva a további fosztogatásoktól.

A Daily Mail szerkesztője, Nicole Mowbray arról számolt be, hogy 12 éven aluli gyerekek egy csoportja kövekkel dobálta meg, miközben hazafelé tartott. A gyerekek azt kiabálták neki, hívja csak a rendőrséget, úgysem jönnek.

A The Sun egy croydoni férfit idéz, akinek a 19 éves fia részt vett a zavargásokban, és azt szeretné, ha elnyerné büntetését a tette miatt. "Nagyon szeretem, de nem számít, hogy a fiam, az ember nem teheti tönkre mások tulajdonát" - mondta.

Népi ellenállás

A The Independent azonban arról ír, hogy a főváros egyes részein a helyiek sikerrel védték meg magukat a fosztogatókkal szemben. Whitechapelben, ahol London legnagyobb bangladesi közössége él, a mecsetben az esti imára összegyűlt fiatalok elkergettek 70 álarcot viselő randalírozót, Notting Hillben pedig egy étterem személyzete késekkel felfegyverkezve védte meg a vendégeiket.

A rendőrség a napokban gyakran panaszkodott arra, hogy a fosztogatók a közösségi weboldalakat használják az egymás közötti kapcsolattartásra. Ugyanezeket az eszközöket azonban a főváros több részén arra használták, hogy takarítóakciókat szervezzenek. Több száz önkéntes csatlakozott a felhívásokhoz, hogy nekilássanak eltüntetni a zavargások nyomait.

A legnagyobb csapat Clapham Junctionban gyűlt össze, ahol több mint 500 bankár, tanár, ingatlanügynök, hallgató és mások segítettek a helyieknek visszatérni a régi kerékvágásba. Sokan szabadságot vettek ki, hogy részt vehessenek az akcióban.

A 21 éves Charles Jupiter Liverpoolban szervezett hasonló megmozdulást. "Az emberek a történtek miatt olyan üzeneteket tettek közzé az interneten, hogy szégyellik, hogy angolok, londoniak vagy liverpooliak. Nos, én nem" - fejtette ki, hozzátéve: ha este megismétlődik a zavargás, újra nekilátnak a takarításnak. "Sokkal több tisztességes ember van Liverpoolban, mint amennyi fosztogató" - mondta.

Rovatok