Index Vakbarát Hírportál

Három halott a birminghami zavargásokban

2011. augusztus 10., szerda 08:54 | aznap frissítve

Három, a környékét védő birminghami muzulmánt gázolt - a szemtanúk szerint szándékosan - halálra egy zavargó. A rendőrség gyilkosság gyanújával nyomoz.

Három halálos áldozata volt a kedd éjszakai zavargásoknak Birminghamben. Két ázsiai származású áldozat az esti ima után, a mecsetből távozva állt be azok közé, akik a környéket próbálták megvédeni a fosztogatóktól. A harmadik áldozat is ázsiai származású muzulmán.

A rendőrség gyilkossági nyomozást indított haláluk körülményeinek felderítésére, írja a Telegraph. A lap értesülései szerint a zavargók autóval gázolták halálra őket. A szemtanúk szerint az autó vezetője szándékosan rántotta rájuk a kormányt, nem egyszerű baleset volt. Ketten a helyszínen életüket vesztették, a harmadik fiatal férfi a kórházba szállítás után halt bele sérüléseibe.

Az egyik szemtanú, Mohammed Shakiel szerint az autó a gázolás után 80 kilométeres sebességgel tovább hajtott, írja a Press Association hírügynökség. A helyszínen egy 20 és egy 31 éves férfi vesztette életét. "Kaptunk egy hívást, hogy egy csapat felgyújtott egy autót és tovább halad az úton" - mondta Shakiel. Ekkor indult oda a helyiek csapata, hogy elkergesse a zavargókat. "Mire odaértünk, a tüzet már eloltották, de pár zsivány még ott volt. Nem volt más céljuk, csak a lopás" - mondta.

A helyi üzleteket védő csoport előtt több autó elhúzott, ők meg szitkokat szortak rájuk. Az egyik ekkor megfordult és "döbbenetes sebességgel" közéjük hajtott. Shakiel szerint az áldozatok "mások védelmében vesztették életüket", miközben a rendőrség munkáját végezték. "A közösség egészét védték" - mondta.

Ezzel már négyre nőtt a halálos áldozatok száma, kedden egy hétfőn bántalmazott londoni férfi halt bele sérüléseibe. őt otthonában támadták meg a fosztogatók.

A birminghami gyilkosság helyi idő szerint hajnali egykor történt a Winson Green kerületben. A rendőrség egy férfit már letartóztatott, és megtalálták az autót is, amivel halálra gázolták a környéküket védő férfiakat.

A halálesetek hírére Birminghamben spontán demonstráció kezdődött a kórháznál, ahol a harmadik áldozat életét vesztette. A vigílián több tucatnyian vettek részt.

Rovatok