Index Vakbarát Hírportál

Maffiavezérrel csevegtek a manchesteri zavargók

2011. augusztus 10., szerda 13:15

A brit rendőrség szerint a fosztogatók meglepően szervezettek és nagyon koordináltan mozognak a városokban. A Telegraph nyilvánosságra hozott egy felvételt, amin a manchesteri maffia főnökével egyeztetnek.

Manchester egyik leghírhedtebb gengsztere cseverészett a zavargókkal, látható egy, a Telegraphon közölt videón. A felvételen nem hallatszik, hogy miről beszélgetnek, vagy hogy a maffiavezér, Dominic Noonan utasításokat osztogat-e az amúgy a rendőrség szerint feltűnően jól szervezett fosztogatóknak.

Dominic Noonan és fivére, Desmond "Dessie" Noonan Manchester leghirhedtebb bűnözőcsaládjának aktuális vezetői. Noonant több mint negyvenszer ítélték el, egyebek mellett fegyveres rablásért, rendőr bántalmazásáért, lőfegyver birtoklásáért, szökésért és csalásért, eddig 22 évet ült. Noonannek több bandagyilkossághoz is köze lehet, de ezek egyikét sem sikerült rábizonyítani.

A Noonan-család a 90-es évek legelején vette át a hatalmat Manchesterben, a Cheetham Hill-i bandát vezető "Fehér Tóni" Johnson meggyilkolása után. Dominic urduul is beszél, ezért a város pakisztáni közösségével is jó viszonyt alakított ki.

David Cameron brit miniszterelnök szerdán azt ígérte, minden zavargó ellen fellépnek, akiket a fényképek alapján sikerül azonosítaniuk. Ennek érdekében minden felvételt nyilvánosságra is hoznak. "Nem hagyjuk, hogy a személyiségi jogokhoz fűződő hamis aggályok megakadályozzák a képek nyilvánosságra hozatalát" - jelentette ki.

Lakásügyi minisztere, Grant Shapps felkarolta a greenwich-i tanács ötletét, hogy kilakoltassák a zavargásokban bizonyítottan résztvevőket. "Támogatom a háztulajdonosokat, akik kilakoltatják a zavargásokban résztvevő lakókat" - írta a Twitteren.

Rovatok