Index Vakbarát Hírportál

Cameron kemény fellépést ígér

2011. augusztus 11., csütörtök 13:36 | aznap frissítve

A hét végéig még biztosan marad a több ezer rendőr az angliai városok utcáin, bővítik a rendőrség jogköreit, jelentette be David Cameron brit miniszterelnök a zavargásokkal foglalkozó rendkívüli parlamenti ülésen. A közösségi oldalak szerepét is vizsgálják majd, valamint tízmillió fontos helyreállítási alapot hoznak létre a károk rendezéséhez.

Megteszik a szükséges lépéseket a rend helyreállításához, mondta David Cameron brit miniszterelnök a brit parlament rendkívüli ülésén, amelyet a szombat óta tartó zavargások miatt hívtak össze csütörtökre.

Cameron elismerte, hogy a rendőrség kezdetben túl lassan reagált a zavargásokra, túl kevesen voltak az utcákon, és rosszul döntöttek, amikor tüntetésekként, a közrend megzavarásaként, nem pedig puszta bűnözésként kezelték a történteket. Azonban utána megvédte a testületet, szerinte a rendőrség azóta hihetetlen bátorságról tett tanúbizonyságot.

Egészen a hét végéig még biztosan kiemelt létszámban lesznek jelen a rendőrök az utcákon. Ismét megerősítette, hogy a hadsereg bevetését nem tervezik, ugyanakkor a jövőben zavargások alatt bizonyos rendőri feladatokat átvehetnek a katonák, hogy ezzel felszabaduljanak a rendőrség erőforrásai.

A Munkáspárt főként a rendőrség finanszírozásának kérdését feszegette, azonban Cameron úgy vélte, hogy a tervezett kiadáscsökkentések után is képesek lesznek biztosítani a mostanihoz hasonló jelenlétet az utcákon.

Több ponton bővítik a rendőrség jogkörét. A rendőrök például helyzettől függően levetethetik majd az emberekkel az arcukat fedő álarcokat vagy például sálakat. Fellépést ígért a több városrészben működő bandák ellen, a közösségi oldalak szerepére is külön figyelnek majd.

Cameron az ülés alatt azt is kijelentette, hogy a Twitterhez hasonló közösségi oldalakat akár le is kapcsolhatják a jövőben zavargások alatt. Az elmúlt napokban sokan a közösségi oldalakon szólították fel az embereket, hogy az utcákon csatlakozzanak a zavargókhoz.

Cameron azt mondta, hogy minél előbb ki kell vizsgálni a Tottenhamben megölt Mark Duggan halálának körülményeit, azonban szerinte a fosztogatások nem politikai indíttatásúak voltak, egyszerű lopásokról volt szó.

Cameron súlyos morális csődként értékelte a zavargásokat és a fosztogatásokat, és azt mondta, hogy az erőszak gyökere nem gazdasági, hanem kulturális okokban keresendő. Szerinte a zavargó fiatalok szülei sokszor elhanyagolják gyerekeiket, nem tudnak róla, hogy mit csinálnak éppen.

Az egyik munkáspárti képviselő figyelmeztetett, hogy többen faji kérdésként próbálják beállítani a zavargásokat, amire Cameron úgy reagált, hogy a rendbontások nem faji hovatartozásról, hanem a bűnözésről szóltak.

A kormányzathoz tizennégy helyett 42 napig lehet benyújtani a kárigényeket. Tízmillió fontos helyreállítási alapot hoznak létre, amelyet a városi tanácsok rendelkezésére bocsátanak.

Cameron azt mondta, hogy a parlament is lépéseket fog tenni, ha a bíróságok jogkörének bővítésére lenne szükség a helyzet kezeléséhez. Szerda éjjel már nem voltak komolyabb zavargások az angliai városokban, de több bíróság éjszaka is dolgozott, hogy minél előbb elítéljék az őrizetbe vett, és megvádolt zavargókat.

A zavargások szombati kezdete óta a Telegraph összesítése szerint összesen 1590 embert vettek őrizetbe, közülük 888-at Londonban, 330-at Birminghamben. A Londonban őrizetbe vett emberek közül több mint 370 ellen vádat is emeltek. Nottinghamben őrizetbe vettek egy 11 éves kislányt is, aki idősebb társaival több bolt kirakatát is betörte.

Rovatok