Index Vakbarát Hírportál

Augusztus végén jönnek a finn helikopterek

2011. augusztus 12., péntek 14:44 | aznap frissítve

Magyarország augusztus 25-én veszi át a felajánlott két finn Mi-8-as helikoptert, írja az Aamulehti.fi finn lap. A kiképzésre használt helikoptereket, és a velük együtt járó alkatrészeket térítésmentesen adják át, azonban a szállítás és az utána felmerülő költségek már Magyarországot terhelik majd.

A Honvédelmi minisztérium már február közepén bejelentette, hogy két Mi-8-ast kap Finnországtól a magyar légierő. Akkor még úgy lehetett tudni, hogy már áprilisban megérkezhetnek a gépek. Finnország a haderő-modernizálásának keretében 2010-ben vonta ki a Mi-8-asokat, helyükre új, NH-90 típusú többcélú helikopterek léptek, írta a Honvédelem.hu.

Finnország a Többnemzeti Helikopter Kezdeményezés (MHI) keretében ajánlotta fel a helikoptereket a résztvevő országoknak, ezzel támogatják az afganisztáni NATO-erőket, az ISAF-műveletekben résztvevők kiképzését. Az MHI tagjaként Magyarországot közvetlenül is megkeresték a lehetőséggel.

Az Aamulehti.fi szerint 1973-as hadrendbe állításuk óta csak egyszer történt komolyabb baleset Mi-8-assal Finnországban, amikor 1982-ben kényszerleszállást kellett végrehajtania az egyik gépnek. A Honvédelem.hu szerint a Magyarországnak felajánlott két helikopter jelentős repülési üzemidő-tartalékkal rendelkezik.

A sok tartalékalkatrész pedig lehetővé teszi a jelenleg hadrendben lévő tíz helikopter kiszolgálását is. A három Mi-8-asnak és a hét Mi-17-esnek ugyanis viszonylag kevés a tartalék üzemideje, többségük hamarosan nagyjavításra szorul.

Rovatok