Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas tömegtüntetések voltak Jemenben

2011. augusztus 12., péntek 19:09

Több százezer kormányellenes tüntető vonult az utcákra pénteken Jemen több városában, hogy a Szaúd-Arábiában gyógykezelt, 33 éve hatalmon lévő elnök, Ali Abdullah Száleh elnök lemondását követelje. A fővároson, Szanaán kívül még legalább tizenhét városban zajló pénteki tüntetések a legnagyobbak voltak Száleh elnök külföldre távozása óta.

Az államfő az elnöki palota ellen júniusban elkövetett támadásban megsebesült, s gyógykezelésre utazott Szaúd-Arábiába, de a közelmúltban jelezte, hogy hamarosan visszatér hazájába.

Jemenben már közel hat hónapja folynak a kormányellenes tüntetések, amelyek miatt fegyveres konfliktus kezdődött a tüntetőket támogató törzsi vezetők és az államfő csapatai között. További veszélyforrás, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet jemeni ága az országban uralkodó bizonytalan helyzet miatt megerősödhet, és szabadabban fog tudni merényleteket kitervelni a Nyugat ellen.

A tüntetések egyik szervezője, Abdel Handi al-Azazi kifejtette, hogy a pénteki demonstrációkkal azt üzenik Szálehnek: "Akármit is teszel, az országba nem fogsz visszatérni". Mint al-Azazi fogalmazott, ha Száleh mégis visszatérne hazájába, akkor a kormányellenes mozgalmak a bíróság elé állítását fogják követelni. "Szeretnénk Szálehet rácsok mögött látni, szeretnénk, ha ő lenne a második arab elnök, akit a saját népe ítél el" - jelentette ki a szervező.

A jemeni elnökre Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok is megpróbált nyomást gyakorolni annak érdekében, hogy ne térjen vissza Jemenbe, mert félő, hogy ez a lépés újabb erőszakhullámhoz vezetne a szegény és bizonytalan biztonsági helyzetű országban.

Rovatok