Index Vakbarát Hírportál

Budapesten is áll a berlini falból

2011. augusztus 13., szombat 14:46

Tizenöt évig a Tabánban, 2004 óta pedig a zugligeti Befogadás Házában tekinthetők meg a berlini falból Magyarországra szállított darabok, amelyekből egy időben sokan otthonra is eltettek maguknak, valakik pedig még le is festették őket.

Az éppen 50 éve, 1961. augusztus 13-án épített berlini fal lebontása után megmaradt darabok közül sok azóta is látható a német fővárosban, de két falrész Budapestre is eljutott, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Házában magasodik a kerítés mellett Zugligeten.

„A két faldarabot még az I. kerületi SZDSZ kapta. Kint jártak a fal leomlása után, és a darabokat a barátság jeleként ajándékozták oda Németországból” – mondta Mécs Imre, SZDSZ-es politikus a két kőtömb érkezéséről. A több méter magas falrészeket eredetileg a Tabán oldalában állították fel 1990-ben, azonban a helyszín idővel egyre kevésbé tűnt megfelelőnek.

Németországban sokan megpróbáltak hasznot húzni az 1990-es években a fal megmaradt darabjaiból, amelyeket apróra bontva árultak turistáknak. A Tabánban nyilvánosan kiállított faldarabok sem maradtak érintetlenek, még ha nem is indult be a kis darabok feketekereskedelme. „Többen farigcsáltak le belőle darabokat, és hazavitték emlékbe” – mondta Dióslaki Ferenc, az I. kerületi SZDSZ elnöke. További problémaként említette, hogy valakik lefestették a két kőtömböt.

A 15 éves évfordulón végül a már vörös színű berlini faldarabok áthelyezéséről döntöttek, amelyek többek között az akkor a zugligeti templommal szemben lakó Mécs Imre javaslatára kerültek a Máltai Szeretetszolgálathoz és Kozma Imre atyához, a zugligeti templom plébánosához, akinek 1989-ben a szervezet elnökeként nagy szerepe volt a Budapestre érkezett keletnémetek elszállásolásában.

A vasfüggöny megbontásáról szóló döntés még nem jelentette azonnal a határok megnyitását, de a változások hírére tömegesen érkeztek Magyarországra az NDK-ból, a nyugatnémet követség pedig segítséget kért. 1989. augusztus 15-én a keletnémet menekültek felállíthatták első sátraikat a zugligeti templom kertjében, ott és a csillebérci menekülttáborban november 14-ig összesen 48 600 keletnémet menekült ellátásáról gondoskodtak. A berlini fal novemberi leomlása után a keletnémet menekültek elhagyták a budapesti táborokat.

„Egész kis zarándokhellyé alakult” – mondta Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke a templomkertről, ahová a két faldarab 2004-ben került. Felújítás miatt jelenleg nem tekinthető meg a teljes kiállítás, de a falrészek mellett áll az Egység szobor is, valamint a kihelyezett információs táblákról minden fontosabb adatot meg lehet tudni a berlini falról.

A helyszínt rendszeresen keresik fel német turisták, köztük olyan volt keletnémetek is érkeztek már, akik 1989-ben a zugligeti táborban leltek menedéket. Az illusztris látogatók között pedig szinte az összes német külügyminiszter és vezető német politikusok is megtekintették már a kertet, a berlini fal Budapesten álló maradványával együtt

Rovatok