Index Vakbarát Hírportál

Kórházi ágyon érkezett tárgyalására Mubarak

2011. augusztus 15., hétfő 11:19 | aznap frissítve

Folytatták a volt egyiptomi elnök ellen augusztus negyedikén megkezdett pert, melyben korrupció és hatalommal való visszaélés, illetve éles lőszer bevetésének engedélyezése miatt vádolják Mubarakot. A férfi továbbra is ártatlannak vallja magát.

A volt egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak perét Kairóban folytatták. A 83 éves politikus halálbüntetéssel néz szembe, ha bírái bűnösnek találják az ellene felhozott vádban, miszerint ő adott ki tűzparancsot a tavaszi, Tahrír téri tüntetéseken résztvevő emberek ellen. Egy vizsgálóbizottság szerint a biztonsági erők legalább 846 embert megöltek, további hatezret pedig megsebesítettek a tüntetések 18 napja alatt, írjaa BBC.

Mubarakot korrupciós ügyekkel és hatalommal való visszaéléssel is vádolják, de a volt elnök - akit a tárgyalás második napján is kórházi ágyán toltak be a tárgyalóterembe - minden vádat kategorikusan tagad.

A volt elnököt két fia, a szintén korrupcióval vádolt Alá és Gamal is elkísérte, akik ugyanúgy tagadták az ellenük felhozott vádakat, mint apjuk. Az állami tévé felvételei szerint mindhármukat katonai helikopterrel hozták a tárgyalásra, az apát kórházi ágyán gurítva be az épületbe. Alá nevű fia eközben megpróbálta eltakarni a kamera objektívjét.

A tárgyalásnak helyet adó épületet többszáz rohamrendőr védi a tömegtől, amelyben az ellentüntetők mellett sok, az elnök pártján álló tüntető is áll, akik a "Mubarak nem Szaddám" és "Egyiptomi mindhalálig" szlogeneket skandálják. A volt vezető orvosai szerint rendkívül rossz egészségi állapotban van, a főváros melletti katonai kórházban, ahol ápolják, folyamatosan ellenőrzik, milyen állapotban van.

Eközben bent a tárgyaláson a lövöldözésben elhunyt tüntetők családtagjainak ügyvédei nagyobb hozzáférést kértek az elnök tüntetőkkel kapcsolatos rendelkezéseit rögzítő hangfelvételekhez. A családok tudni akarták ugyanis, milyen utasítást adott a volt elnök a tüntetőkkel szemben brutálisan fellépő rendőröknek.

A védelmet képviselő ügyvéd eközben kérte az országot jelenleg vezető katonai tanács fejének kihallgatását tanúként, illetve további 1600 szemtanú meghallgatását is javasolta a bíróságnak, amit szakértők szerint a bíró egy jóval kisebb számra szűkít majd le.

A bíró a tárgyaláson elrendelte az élő tévéközvetítés megszakítását, valamint a következő tárgyalási napot szeptember 5-re írta ki.

Rovatok