Index Vakbarát Hírportál

Újabb lakásokat építenek Ciszjordániában

2011. augusztus 15., hétfő 19:50

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter hétfőn jóváhagyta 227 új lakás építését a megszállva tartott Ciszjordániában, Ariel telepen – tudatta hétfőn közleményben a minisztérium. "Ehud Barak miniszter a múlt héten hagyta jóvá 227 lakás átadását Ariel Neuman negyedében" – áll a közleményben. Az új lakások egy részét a 2005-ben Izrael által kiürített gázai Gus-Katíf egykori telepesei kapják – tette hozzá a közlemény.

A legnagyobb, 18 ezer lakosú észak-ciszjordániai telepet, Arielt nagyrészt a volt Szovjetunióból érkezett új bevándorlók lakják. Az izraeli vezetők többször is hangoztatták, hogy a Náblúsz palesztin nagyváros közelében található teleptömb Izrael állam "szerves része".

Ariel polgármestere, Ron Nahman megerősítette, hogy az Ariel központját érintő ingatlanfejlesztési terv tíz éve indult, de 2004-ben politikai okból befagyasztották.

Benjámin Netanjahu kormánya a múlt héten engedélyezte 1600 lakás építését a bekebelezett Kelet-Jeruzsálemben, kiváltva a palesztinok haragját és a nemzetközi közösség bírálatát. Az izraeli belügyminisztérium várhatóan "a közeli napokban" hagyja jóvá 2000 további lakás építését Givat Hamatosz zsidó negyedében és másik 600-ét Kelet-Jeruzsálemben. A tárca augusztus 4-én már véglegesen engedélyezte 900 lakás építését a Betlehemtől nem messze fekvő Har Homában.

A palesztinok, akik szeptember 20-án szándékoznak "a palesztin állam" felvételét kérni az ENSZ-be, ismét bírálták az izraeli döntést. "A világnak meg kell értenie, mi folyik itt. Izrael egyre jobban nehezíti a közel-keleti konfliktus kétállamos (azaz Izrael és Palesztina egymás mellett élését lehetővé tevő) megoldását azzal, hogy olyan földön építkezik, amelynek a palesztin államhoz kellene tartoznia" – áll a palesztin kormány közleményében.

A Békét Most telepellenes izraeli civil szervezet képviselője, Hagit Ofran szerint az izraeli kormány "cinikusan felhasználja a lakásválságot telepesítési politikája népszerűsítésére". "Az izraeliek többsége nem akar telepeken élni, Ariel építése tehát nem oldja meg a lakásválságot" – mondta.

Több mint 300 ezer izraeli él telepeken a megszállt Ciszjordániában, a számuk fokozatosan nő. Mintegy 200 ezer izraeli lakik a Kelet-Jeruzsálemben létesített telepes negyedekben, ahol 270 ezer palesztin él.

Izraelben széles konszenzus van öt-hat nagy ciszjordániai teleptömb – közöttük Ariel, Gus Eción és Maale Edumim – bekebelezését illetően.

Rovatok