Index Vakbarát Hírportál

Kurd lázadók török katonai konvojt támadtak

2011. augusztus 17., szerda 13:53

Kurd lázadók ismét megtámadtak egy katonai konvojt szerdán Törökország iraki határa közelében, s a rajtaütésben nyolc katonát megöltek - közölte a török védelmi miniszter, kemény ellencsapást ígérve. Az állami TRT televízió beszámolója szerint a hadsereg azonnal légi támogatással kísért hadműveletet indított az érintett, nagyobb részben kurdok lakta Hakkari tartományban.

Az NTV hírtévé azt jelentette, hogy a lázadók az út mentén elrejtett pokolgépeket robbantottak fel a gépkocsioszlop útjában, majd gépfegyvertüzet zúdítottak a katonai egységre.

Az egységet azért vezényelték a térségbe, hogy hadműveletet kezdjen, megtorlásul egy másik alakulat ellen néhány napja végrehajtott, három katona életét követelő robbantásért - közölte a tv-adó meg nem nevezett tartományi tisztségviselőkre hivatkozva. A fegyveres támadás elkövetését nem sokkal később magára vállalta az autonómiáért küzdő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) Irakból nyilatkozó szóvivője.

Ismet Yilmaz védelmi miniszter terrortámadásnak minősítette a rajtaütést, s azt mondta a sajtónak: a kurd gerillák "meglátják majd, hogy a megtorlás sokszorosan keményebb lesz".

Több mint 30 török katona vesztette életét az elmúlt hetekben intenzívebbé váló gerillatámadásokban. Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök - csalódottságát fejezve ki amiatt, hogy a támadások a ramadán szent hónapjában is folytatódtak - a héten kemény katonai fellépést helyezett kilátásba a muzulmán böjti időszak elmúltával, hangsúlyozva, hogy Törökország türelme elfogyott. (A ramadán augusztus végéig tart az iszlám vallású országokban.)

Egyes híradások nem tartották kizártnak, hogy a török hadsereg ismét behatol Irak északi részébe, ahol az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terrorszervezetnek minősített PKK támaszpontjai vannak.

Rovatok