Index Vakbarát Hírportál

Árnyékkormányt alakítanak a szír iszlamisták

2011. augusztus 21., vasárnap 15:36

Továbbra is megosztott a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének megdöntéséért küzdő szíriai ellenzék; az iszlamisták külön árnyékkormány alakítására készülnek, amit bírált egy másik, több tucatnyi csoportot tömörítő ernyőszervezet.

"Felhívjuk a szíriai ellenzék minden politikusát belföldön és külföldön, hogy viselkedjenek felelősen, és tartsák tiszteletben a szíriai nép által meghozott áldozatot" - mondta a Szíriai forradalom általános hivatala (SRGC) nevű ellenzéki szövetség. Arra reagált, hogy az iszlamista ellenzék a szíriai Muzulmán Testvérek vezetésével a "Nemzeti tanács", lényegében árnyékkormány megalakítására készül Isztambulban.

A testület hét vagy nyolc, konkrét hatáskörrel felruházott irodából állna, lenne benne többek között egy külügyi, egy politikai tervezésért felelős, egy gazdasági és egy sajtóiroda. Az iszlamisták szombat óta tanácskoznak a török metropolisban, a találkozó egyik résztvevője hétfőre ígért bejelentést.

A szíriai ellenzékiek megosztottak abban, hogy még a rezsim bukása előtt létrehozzanak-e egy reprezentatív népképviseletet, egyfajta átmeneti tanácsot vagy emigráns kormányt. Voltak erre vonatkozó felhívások korábban Szíriában és külföldön tartott ellenzéki gyűléseken, de negatív hatással voltak a Szíriában zajló felkelésre - közölte az SRGC.

Az ernyőszervezet alig burkoltan az iszlamistákhoz intézett fölhívásban azt írta, "a nemzeti érdek és a szíriai forradalom érdekében el kell halasztani minden olyan tervet, amelynek célja a szíriai nép egészének képviselete". Az SRGC szerint még nincs egyetértés egy ilyen képviseletről "a nép különféle alkotórészei között".

A szíriai ellenzéki mozgalom igen sokszínű: megtalálhatók benne az iszlamisták mellett a Facebookon szerveződő liberális fiatalok, a "régi" baloldali ellenzék tagjai és a kurd kisebbség képviselői.

Rovatok