Index Vakbarát Hírportál

Ejthetik a vádakat DSK-ügyben

2011. augusztus 22., hétfő 23:11 | aznap frissítve

A manhattani körzeti ügyészi hivatal arra kérte az illetékes bírót, hogy ejtsen minden vádat Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója ellen.

Az IMF volt vezetőjét a manhattani bíróságon indult büntetőjogi eljárásban azzal vádolták, hogy orális szexre kényszerített és meg akart erőszakolni egy szobalányt május 14-én a New York-i Sofitel szállodában.

DSK és családja hálás

Egybehangzó sajtóértesülések szerint Cyrus Vance ügyész hétfőn továbbította Michael Obus bírónak javaslatát, amelyben mind a hét vádpont ejtését és az eljárás megszüntetését kezdeményezi, miután komoly kétségei vannak a panaszos, a guineai illetőségű Nafissatou Diallo szavahihetőségét illetően.

A francia közgazdász-üzletember ügyvédei közölték, hogy ügyfelük és családja "hálás" az ügyészi hivatalnak és vezetőjének a döntésért. Strauss-Kahnnak kedden kell megjelennie a bíróság előtt. Az ügyészi hivatal még nem hozta hivatalosan nyilvánosságra indítványának tartalmát.

Kenneth Thompson, az állítólagos áldozat ügyvédje sajtótájékoztatóján azt mondta, Cyrus Vance megtagadta a jogot egy nőtől, hogy igazságot szolgáltassanak neki egy megerőszakolási ügyben. "Ha a manhattani ügyész, akit arra választottunk, hogy védelmezze lányainkat, nővéreinket, feleségeinket és szeretteinket, nem áll ki mellettük, amikor megerőszakolják őket, akkor ki fog?" - tette fel a kérdést Thompson.

Dominique Strauss-Kahnt május 14-én vették őrizetbe Nafissatou Diallo szobalány vádjai alapján. A botrány nyomán, amely politikai földrengést okozott Franciaországban, ahol a politikust lehetséges elnökjelöltként tartották számon, DSK lemondott a valutaalap éléről.

Az ügyészség szerint azonban a vád az elmúlt hetekben megingott a Diallo szavahihetőségével kapcsolatban felmerült kételyek miatt. Kiderült, hogy hazudott, amikor amerikai menedékkérelmében azt állította, hogy Guineában megerőszakolták, és a vallomását is megváltoztatta arról, mit csinált a szállodai incidens után.

Ugyanakkor Naffissatou Diallo augusztus elején egy bronxi bíróságon polgári peres eljárást is indított a volt IMF-vezér ellen, a kártérítési kereset nem nevezi meg a követelt kárösszeget.

Rovatok