Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea kiűzi a délieket közös nyaralójukból

2011. augusztus 22., hétfő 11:49 | aznap frissítve

Három napot adott az észak-koreai kormányzat a délieknek, hogy egy pár éve még közösen üzemeltetett nyaralóhelyről, holmijukat hátrahagyva távozzanak, mivel az üdülőrész jog szerint Phenjant illeti.

Visszafoglalja a Dél-Koreával közösen működtetett Kumgang-hegyi nyaralótelepet Észak-Korea, írja a BBC. Az idegenforgalmi helyszínen található eszközöket, illetve vagyontárgyakat természetesen szintén elkobozzák, a délieknek pedig mindössze 72 órát adnak a kiköltözésre.

Az északi hivatalnokok szerint semmi meglepő nincs abban, hogy a jövőben ők rendelkeznek a nyaralóhely területén található ingatlanokkal, felszerelésekkel és járművekkel, mivel a nyaraló nagyrészt Észak-Korea területén fekszik, az ingóságokat pedig a kilakoltatottak úgyis otthagyják. Más kérdés, hogy az állami hírügynökség külön fel is szólította a költözőket arra: semmit ne vigyenek magukkal.

A két ország közötti együttműködés a nyaraló ügyében akkor szakadt meg, mikor 2008-ban egy észak-koreai katona lelőtt egy dél-koreai turistát, a kommunista ország pedig már hónapokkal ezelőtt figyelmeztette déli szomszédját az üdülőtelep elfoglalására.

Bár korábban voltak tárgyalások az üdülő újranyitásáról, a két fél nem tudott megegyezni, ki a felelős a lelőtt turista ügyében. "Úgy véljük, Dél-Korea minden jogát eljátszotta arra, hogy a nyaralóhelyet a továbbiakban dél-koreai vállalatok birtokolják. Az otthagyott dolgokat törvényesen szétosztjuk" - írta közleményében a hivatalos hírügynökség.

Hogy az északiak épp most elégelték meg a helyzetet, annak az eredménye is lehet, hogy az országba egyre kevesebb segély érkezik és egyre nagyobb az éhínség, az elfoglalni kívánt nyaralóhelyet pedig évente több tízezer, dollárral fizető turista keresi fel, ami jelentős valutabevételi forrás lehetne az országnak.

A vezér eközben Oroszországban vendégeskedik

Az országot vezető Kim Dzsong Il eközben oroszországi látogatásba kezdett, amire 2002 óta nem volt példa. Az idő férfi idén június végén ugyan elindult már egyszer, de később mégis visszafordult.

Most azonban szombaton, közép-európai idő szerint hajnali háromkor lépte át a határt és mivel Kim Dzsong Il nem szeret repülni, ezért most is különvonaton utazott Oroszországba. Kazanyban később helyi vezetők és a Kreml egy küldötte fogadta ünnepélyes keretek között.

Egy dél-koreai forrás szerint Kim látogatása egyhetes lesz, és találkozik Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel illetve Vlagyimir Putyin kormányfővel is.

A Medvegyevvel való találkozó hírét a Kreml is megerősítette, azt viszont nem mondták meg, hol kerül erre sor.

Sajtóhírek szerint a két államfő az atomkérdésről és a Gazprommal tervezett együttműködésről fog beszélni egymással: Oroszország ugyanis mindent elkövet, hogy visszaültesse Phenjant az észak-koreai atomprogramról szóló hathatalmi tárgyalások asztalához. Emellett Phenjan a Gazprom orosz gázkonszernnel egy gázvezetékről tárgyal, amely területén át Dél-Koreába vinne orosz gázt. A csővezetéknek nem csupán gazdasági, hanem nagy politikai jelentősége is lenne, amennyiben így Phenjan ellenőrizhetné Dél-Koreaenergiaellátásának egy részét.

Rovatok