Index Vakbarát Hírportál

Sértődésből nem mennek kormányülésre a cseh miniszterek

2011. augusztus 22., hétfő 10:44

Csak miniszterhelyettesekkel fogja képviseltetni magát a kormányüléseken az egyik cseh koalíciós párt, mert elnökét, Karel Schwarzenberg külügyminisztert szenilis vénembernek nevezte egy másik koalíciós párt által kinevezett minisztériumi főtisztviselő.

A TOP 09 párt a hétfői prágai sajtó szerint azután hozta meg ezt a döntést, hogy elnökét, külügyminisztert Ladislav Bátora, a Közügyek párthoz tartozó oktatásügyi minisztériumban dolgozó főtisztviselő egy lapinterjúban "szenilis vénembernek" nevezte.

Bátora személye a nacionalista, szélsőjobboldali Nemzeti Párthoz fűződő múltja miatt már akkor nemtetszést és éles bírálatokat váltott ki, amikor kinevezték az oktatási tárca személyzeti főosztályvezetőjévé. A Közügyek és Josef Dobes oktatásügyi miniszter azonban kiállt Bátora mellett, s az akkor elhangzott kritikákat - egyebek között Schwarzenberg részéről is - elutasították. "Bátora kinevezése az oktatási tárca főosztályvezetőjévé olyan, mintha egy pedofilt neveznének ki tanítónak az általános iskolába" - mondta Schwarzenberg.

A múlt héten lezajlott újabb nyílt szóváltás miatt Dobes nyilvánosan bocsánatot kért a külügyminisztertől, s figyelmeztette Bátorát, hogy amennyiben újból előfordul ilyesmi, meneszti tisztségéből.

Karolína Peake, a Közügyek alelnöke, miniszterelnök-helyettes vasárnap a közszolgálati televízióban azt mondta, hogy Bátora ügyét a párt vezetése e heti ülésén újra megvitatja.

Peake elismerte: Bátora múltjában valóban vannak vitatható momentumok, de a pártja "senkit sem kíván előre leírni és megbélyegezni".

A politikusok többsége és a prágai sajtó is egyaránt úgy vélik, hogy a vita hangneme méltatlan a cseh kormánykoalícióhoz, s lejáratja azt. A TOP 09 miniszterei már a múlt szerdai kormányülésről is kivonultak, miután az oktatási miniszter felszólításukra úgy fogalmazott, hogy Bátora képességeinek megfelelő tisztségben van, s nem kívánja meneszteni.

"Amíg Ladislav Bátora a minisztériumban dolgozik, a TOP 09 párt miniszterei a kormány ülésein nem vesznek részt" - szögezte le hétfőn reggel a közszolgálati cseh rádióban Miroslav Kalousek pénzügyminiszter, a TOP 09 alelnöke.

Rovatok