Index Vakbarát Hírportál

Per készül a lakájozó cseh külügyminiszter ellen

2011. augusztus 23., kedd 17:37

Be fogja perelni Karel Schwarzenberg külügyminisztert a cseh elnöki hivatal helyettes vezetője, mivel a külügyminiszter egy korábbi interjúban Václav Klaus "lakájának" nevezte őt. Petr Hájek kedden kijelentette: az, hogy Schwarzenberg "poskok", azaz lakáj néven emlegette őt, az "államfő megsértésének" minősül, és ezért jogi lépéseket helyez kilátásba.

A cseh külügyminiszter a Tyden című cseh hetilapnak nyilatkozva nevezte lakájnak a hivatalnokot, azzal összefüggésben, hogy Hájek "elfajzott polgároknak" minősítette a prágai melegfelvonulás résztvevőit, és ettől a kijelentésétől Václav Klaus államfő nem volt hajlandó elhatárolódni. "Igen, lakája, Hájek, az ő (Klaus) nevében mondta ezt. Erre Klausnak megvannak az emberei. Ez a populizmus jele" - mondta az interjúban a külügyi tárca vezetője.

Hájek szerint Schwarzenberg múltjából adódóan - 1990 és 1992 között ő vezette az elnöki hivatalt - "pontosan tudja", hogy Václav Klaus államfő nem lakájokat alkalmaz. Schwarzenberg a hivatalnok bejelentésére válaszul annyit mondott, hogy amikor Václav Havel államfő hivatalvezetőjeként dolgozott, ő megtiszteltetésnek vette, ha az elnök "lakájának" nevezték. "Sajnálom, hogy ez mostanra megváltozott" - tette hozzá.

Az elnöki hivatal helyettes vezetője szerint Schwarzenbergnél "napi rutinnak" számítanak a "sértegetések és a közönséges nyilatkozatok", és saját maga miatt nem is reagálna szavaira, de ebben az esetben azonban az államfő durva megsértéséről van szó, épp ezért "jogi eszközökkel" fogja megvédeni magát.

Hájek személye régóta megosztja a cseh közvéleményt. Májusban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Oszama bin Laden alakját "fikciónak", "felnőtteknek szóló mesének" nevezte. "Úgy, ahogy megszületett, meg is halt - furcsa, szinte misztikus körülmények között. Ez egy modern mese felnőtteknek - a jóról és a gonoszról. Aki akarja, elhiheti" - így kommentálta májusban a hivatalnok az al-Kaida vezérének megöléséről szóló híreket.

Rovatok