Index Vakbarát Hírportál

Ejtették a Strauss-Kahn elleni vádakat

2011. augusztus 23., kedd 18:16 | aznap frissítve

A manhattani bíróságon ejtették a vádakat a szexuális erőszakkal vádolt Dominique Strauss-Kahn ellen. Ugyanakkor a büntetőeljárás megszüntetése nem érinti azt a polgári peres eljárást, amit az őt nemi erőszakkal vádoló szobalány egy bronxi bíróságon indított. Strauss-Kahnnak pedig Franciaországba visszatérve az ott kezdeményezett vádakkal is szembe kell néznie.

Három hónappal az egész ügy kezdete után a körzeti ügyész kérésének megfelelően a manhattani bíróság az összes vádpontban ejtette a vádat és megszüntette az eljárást Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója ellen. Egy guineai szobalány, Naffissatou Diallo azt állította, hogy Strauss-Kahn május 14-én a New York-i Sofitel szállodában orális szexre kényszerítette, és megpróbálta megerőszakolni. DSK-t órákkal később a New York-i JFK repülőtéren vették őrizetbe, ahol az Air France egyik járatával Franciaországba készült.

Hét vádpontban, többek között szexuális támadás, nemi erőszak kísérlete, és személyes szabadság korlátozása miatt emeltek vádat DSK ellen, bűnössége esetén akár 25 év börtönt is kaphatott volna. Az ügyész szerint komolyan megkérdőjeleződött a szobalány szavahihetősége, a bíróságnak benyújtott, és a keddi tárgyaláson felolvasott 25 oldalas összegzésében azt írta, hogy a szobalány többször nem mondott igazat az eljárás során, és noha bizonyítható, hogy valamilyen szexuális kapcsolat történt Strauss-Kahn hotelszobájában, azt nem lehet megállapítani, hogy azt kényszerítették volna.

Az ügyész szerint a nő állításaiban szereplő valótlanságok miatt egy bizonyos ponton túl fenntartásokkal kell vizsgálniuk az általa elmondottakat, így viszont egy esküdtszéktől sem várhatják el, hogy ne így tegyen.

Ugyan az ügy szempontjából jelentéktelennek ítélték, ezért egy lábjegyzetben rejtették el, de az ügyészek a Smoking Gun szerint azt is megállapították, hogy a DSK napi 3000 dolláros lakosztályának szőnyegét elemezve három másik, ismeretlen férfi, a tapétán pedig egy negyedik ember spermájának és DNS-ének nyomait találták meg. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy ezek nem a vizsgált ügy időpontjában kerültek a szobába.

A bíró a tárgyalás előtt elutasította a szobalány ügyvédjének kérését, hogy egy másik ügyész folytassa le az eljárást. Diallo ügyvédei fellebbezést nyújtottak be a keddi döntés ellen, de a fellebviteli tanács elutasította a beadványt. DSK így visszakaphatja az útlevelét, és visszatérhet Franciaországba.

Strauss-Kahn és felesége, Anne Sinclair egy fekete autóban távozott a bíróságról, csak annyit árultak el, hogy majd Franciaországban nyilatkoznának bővebben a riportereknek. DSK a tárgyalás után kiadott közleményben azt írta, hogy az elmúlt két és fél hónap rémálom volt neki és családjának, majd megköszönte az ártatlanságában bízók támogatását.

A bíróság előtt tüntetők várták a feleségével együtt érkező Strauss-Kahnt. A szobalány egyik ügyvéde csalódottságának adott hangot a hétfő óta ugyanakkor várható döntés után, szerinte nemcsak Diallo, hanem más áldozatok is elveszíthetik hitüket az igazsságszolgálatásban. Diallo egy másik ügyvédje párizsi sajtótájékoztatóján vitatta az ügyészség megállapításait, szerinte ugyanis az eset után készült orvosi vizsgálat sérüléseket talált a nő nemiszervén, ahogy a vállán is nyomot hagytak a történtek.

Ott sem volt

Az akkori IMF-vezér május 14-i őrizetbe vétele, majd előzetes letartóztatása nagy vihart kavart, ráadásul védői először azt állították, hogy Strauss-Kahn valójában nem is volt a szállodában az állítólagos erőszak időpontjában, később viszont már azzal védekeztek, hogy a szobalány is belement a szexbe. Habár ártatlannak nevezte magát, a volt francia politikus az őt ért vádak miatt lemondott az IMF vezérigazgatói posztjáról. Egymillió dolláros óvadék ellenében házi őrizetben várta tárgyalását, elektronikus nyomkövetőt helyeztek el rajta.

Strauss-Kahn június elején jelent meg a bíróság előtt, az alig tíz percig tartó meghallgatáson ártatlannak vallotta magát. Akkor még az ügyészek azt állították, hogy egyre több bizonyíték szól a francia politikus ellen, a hotelszobában vett mintákon elvégzett DNS-vizsgálatok például igazolták, hogy szexuális kapcsolat volt a nő és Strauss-Kahn között. A volt IMF-vezér védői azonban a részletek említése nélkül bejelentették, hogy olyan információk jutottak birtokukba, amelyek kikezdik a szobalány szavahihetőségét.

Több állítás is borult

A következő meghallgatás időpontját eredetileg július 18-ra írták ki, azonban az ügy újabb fordulatot vett, amikor Strauss-Kahnt július 1-jén váratlanul berendelték a bíróságra. Az amerikai lapokban azonnal kiszivárgott, hogy az ügyészek megkérdőjelezték a szobalány vallomásának több pontját, majd az ügyészség is megerősítette, hogy ellentmondásokat fedeztek fel a nő állításai között.

Az eljárás során kiderült, hogy Naffissatou Diallo vallomása lényegi részeit megváltoztatta. A szobalány beismerte, hogy hamis tanúvallomást tett az esküdtszék előtt arról, milyen gyorsan értesítette főnökét a Strauss-Kahn lakosztályában történtekről. Az is kiderült, hogy mást mondott a hatóságoknak, amikor korábban politikai menedékjogot kért az Egyesült Államokban, majd mást az ügyben eljáró nyomozóknak. A The New York Times forrásai szerint a nő már a május 14-i eset másnapján felhívott a börtönben egy férfit, akivel Strauss-Kahn pénzügyeiről és arról beszélgettek, milyen haszonnal járna, ha beperelné a politikust.

Még július 1-jén este megszüntették Strauss-Kahn házi őrizetét, azonban az ügyészség nem ejtette az ügyet, mivel a DNS-minták alapján is tovább vizsgálták a bizonyítékokat és a tanúvallomásokat. Strauss-Kahn továbbra sem hagyhatta el az országot, az óvadékot ugyanakkor már visszakapta.

Miután az előbb augusztus 1-jére halasztott újabb meghallgatást egészen augusztus 22-ig tolták, több amerikai lap már azt találgatta, hogy várhatóan tarthatatlanok lesznek a vádak DSK ellen.

A polgári per még folytatódik

A manhattani bíróság ugyan valóban ejtette a vádakat Strauss-Kahn ellen, azonban az ügy a büntetőeljárás lezárultával még nem ért véget, ugyanis a több mint két hónap után augusztus elején a nyilvánosság elé álló Naffisatou Diallo elismerte ugyan interjúkban, hogy vallomásában voltak ellentmondások, de fenntartja állításait, hogy a férfi erőszakot követett el rajta.

A nő polgári peres eljárás keretében kártérítési igényt nyújtott be DSK ellen egy bronxi bíróságon. A keresetében azt állította, hogy a férfi brutálisan bántalmazta szexuálisan, ezzel pedig megalázta és megsértette női méltóságát is. Egyelőre nem derült ki, hogy a szobalány milyen összeget követel kártérítésként. Az Ouest-France francia lapnak nyilatkozó amerikai jogászok ugyanakkor úgy vélték, hogy a nőnek nagyobb esélye van eredményt elérni a polgári perben, mint a büntetőeljárás keretében.

Franciaországban is megvádolták

DSK a büntetőeljárás lezárultával a polgári peres eljárástól függetlenül útlevelét visszakapva visszatérhet Franciaországba, ott azonban újabb perrel nézhet szembe. Első felesége keresztlánya, Tristane Banon írónő azzal vádolja a férfit, hogy még 2004-ben megpróbált erőszakoskodni vele, azonban évekig hallgatott, mert a DSK-val egy időben viszonyt folytató anyja meggyőzte róla, hogy ne emeljen vádat.

Banon csak azután állt a nyilvánosság elé vádjaival és anyja támogatása mellett, hogy Strauss-Kahnt New York-ban nemi erőszak vádjával őrizetbe vették. Franciaországban hazatérésekor rögtön nyomozás indulhat DSK ellen Banon megerőszakolása ügyében, a nemi erőszak kísérletéért pedig akár 15 év börtönt is kiszabhatnak.

Lehetne még Sarkozy kihívója?

Strauss-Kahn franciaországi szövetségesei közül többen ugyan azt remélik, hogy a manhattani büntetőeljárás után újraéleszthetik a volt francia szocialista politikus elnökválasztási reményeit. Habár indulási szándékát nem jelentette be, de DSK a szexbotrány kirobbanásáig Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök legesélyesebb kihívójának számított a 2012-es elnökválasztásra.

A francia lapokban megjelent felmérések szerint azonban a franciák többsége nem szeretné, hogy Strauss-Kahn induljon jövőre a választáson. Több elemző úgy vélte kedden, hogy DSK ha nem is jöhet szóba esetleg jelöltként, azonban annak súlya lesz, hogy melyik szocialista aspiránst támogatja majd a jelöltségért folyó küzdelemben.

Rovatok