Index Vakbarát Hírportál

Kadhafi egyik bunkerét bombázzák Szirtében

2011. augusztus 26., péntek 13:59

Brit Tornado gépek bombázzák Szirtében, Moammer Kadhafi líbiai vezető szülővárosában a diktátor egyik bunkerét, írja a BBC. A gépek még csütörtök éjjel szálltak fel Norfolkból a líbiai akcióhoz.

Semmi sem utal arra, hogy Kadhafi Szirtében, és éppen a támadott bunkerben lett volna a támadás időpontjában. "Ez nem Kadhafi elfogásáról szól, hanem arról, hogy biztosítsuk, hogy a rezsim ne legyen képes folytatni a háború a saját népe ellen" - mondta Liam Fox brit védelmi miniszter a BBC-nek.

A bunkerben parancsnoki központ működött, azért bombázták le, hogy a rezsim Tripoliból menekülő vezetői ne tudjanak máshol főhadiszállást kialakítani.

Tripoli nagy részének elfoglalása után a felkelők csütörtökön fordultak Szirte felé, ugyanakkor még a főváros Abu Szalim városrészében is folytatódtak a harcok. Már Szirténél is voltak összecsapások, de a felkelők egyelőre a Szirte felé vezető úton, Bin Dzsavadnál összpontosítják erőiket.

Itt készülnek a Szirte elleni nagy rohamra. A felkelők vezetői szerint még akár három-négy napig is elhúzódhat a városért folyó küzdelem.

Miközben a felkelők vezetése, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elkezdett átköltözni Tripoliba, azonban egyelőre még több befolyásos vezető Bengáziban maradt. Mahmúd Dzsibril, a felkelők egyik vezetője szerint elsősorban pénzre van szükségük, hogy stabilizálhassák a helyzetet.

Két hét huzavona után az Egyesült Államok és a Dél-afrikai Köztársaság csütörtök éjjel megállapodott 1,5 milliárd dollár felszabadításáról a külföldön befagyasztott líbiai javakból. A felkelők emellett az olajexport mielőbbi beindítását is tervezik.

Rovatok