Index Vakbarát Hírportál

Az IKEA alapítója a svéd náci párt beszervezője volt

2011. augusztus 27., szombat 09:01

A svéd Elisabeth Asbrink legújabb könyvében azt állítja, Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója a svéd náci párt aktív beszervezője volt.

A bútorgyár alapítójáról nem először kerültek elő olyan információk, hogy kapcsolatban állt a svéd náci párttal, azonban a szerző szerint ez több volt, mint "fiatalkori ostobaság" ahogy azt az ügyről Kamprad korábban állította.

Elisabeth Asbrink szerint ugyanis a 84 éves üzletember nemcsak futólag állt kapcsolatban a szélsőjobbal, hanem ez a kapcsolat a második világháború vége után is folytatódott. Aktívan részt vett a Svéd Nemzetiszocialista Párt jogutódjaként működős Svensk Socialistisk Samling életében, legalább az ötvenes évek elejéig. Asbrink And in Wienerwald the trees remain című könyvében azt állítja, Kamprad a náci párt aktív beszervezője volt.

Kamprad egy önéletrajzában már elismerte a svéd náci párttal való kapcsolatát, de akkor ifjúkori eltévelyedését azzal magyarázta, hogy a náci gondolattal Csehországból származó nagyanyja fertőzte meg - írja a Népszabadság. Az IKEA alapítója, akinek vagyonát 39 milliárd frankra becsülik, még esküvőjére is meghívta a svéd nácik vezetőjét, per Engdahlt.

Az 1926-ban, szegény családban született Kamprad 17 évesen kezdett el vonzódni a náci eszmékhez, belépett a nemzetszocialista pártba, ezt a könyvben először bemutatott 4013-as számú tagsági igazolvány bizonyítja. Asbrink nyomozásai szerint Kamprad pénzzel is támogatta a toborzásokat, ugyanakkor a szerző azt is leírja, hogy a család farmjára befogadtak egy fiatal zsidó menekültet, és hogy a bútorgyáros egyik legjobb barátja egy zsidó férfi volt.

Az IKEA hivatalosan úgy reagált a könyvben megjelent bizonyítékokra, hogy Kamprad már bocsánatot kért fiatalkori bűnei miatt.

Rovatok