Index Vakbarát Hírportál

Hazudós kém miatt tört ki az iraki háború

2011. augusztus 28., vasárnap 11:46

Saját bevallása szerint nem akart háborút kirobbantani a német szövetségi hírszerzésnek dolgozó, 44 éves iraki titkosügynök, afid Ahmed al-Dzsanabi, akinek hazugságai nagyban hozzájárultak a 2003-as amerikai invázió megindításához, írja a Die Welt című német napilap vasárnapi száma. A volt iraki vegyészmérnök azt nyilatkozta a lapnak adott interjújában: a mozgatható iraki biológiai fegyverlaborokról szóló történetet csak azért találta ki, hogy ezzel is elősegítse Szaddám Huszein megdöntését. Az ügynök megerősítetlen információit a német titkosszolgálat továbbította az Egyesült Államoknak, amely aztán használta is ezeket a háború megindításának indoklásához. Az irakból 1999-ben elmenekülő ügynök feleségével és két gyermekével együtt jelenleg Karlsruhében munkanélküli segélyből él.

Rafid Ahmed al-Dzsanabi a német hírszerzéstől annak idején a Curveball fedőnevet kapta, bár állítása szerint sokáig úgy tudta, nem a német hírszerzés tagjai, hanem az ENSZ-fegyverzetellenőrei faggatják. Az interjúban Dzsanabi beismerte, hogy mozgatható biológiai fegyverlaboratóriumokról nem volt tudomása, de hogy növelje a Szaddám Huszein rezsimjére nehezedő nyomást, külön sztorit talált ki egy biológiai fegyverüzemben történt állítólagos robbanásról is, amely hamis forgatókönyve szerint számos halottat is követelt. A volt ügynök hangsúlyozta, hogy háborút nem akart kirobbantani, mert annak csak vesztesei vannak, és sajnál minden egyes amerikai és iraki áldozatot. "Ennek ellenére úgy vélem, hogy George Bush elnök sok jót tett, és felszabadította országomat" - jelentette ki.

Az ügynöksztori annak idején diplomáciai viszályt okozott az Egyesült Államok és a háborút ellenző Németország között. A valótlan információk miatt Washington és Berlin igyekezett egymásra hárítani a felelősséget. A vasárnapi Die Welt leközölte a német hírszerzés akkori vezetőjének, August Hanningnak a nyilatkozatát. Hanning állítása szerint a BND az információk továbbításakor az akkori CIA-főnök, George Tenet tudomására hozta, hogy megerősítetlen értesülésekről van szó, ennek ellenére az amerikai kormány azokat 2003 tavaszán már biztos információkként tárta az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé.

Noha tömegpusztító fegyvereket nem találtak Irakban, Washington ezzel akarta indokolni a nem sokkal később megindított inváziót: a német hírszerzés információi szerint az Egyesült Államok már 2001 szeptemberében tervezte az Irak elleni háborút. August Hanning állítása szerint két héttel a hírhedt terrortámadások után a BND erre utaló levelet is kapott a CIA-tól.

Rovatok