Index Vakbarát Hírportál

Kadhafi még mindig Líbiában bujkál

2011. augusztus 28., vasárnap 13:15

Moammer Kadhafi szóvivője, Moussa Ibrahim szerint a volt államfő még mindig Líbiában van, bár pontosan nem tudni, hol rejtőzik. A felkelők, akik már majdnem átvették az ellenőrzést az ország egész területe fölött, meg vannak róla győződve, hogy az exdiktátor még mindig az államhatárokon belül bujkál. A felkelők tájékoztatási minisztere, Mahmoud Shammam közölte: tovább folytatják a Kadhafi elleni hajtóvadászatot, de ez nem fog akkora energiákat felemészteni, hogy ne tudják talpra állítani az országot. A fő cél most az, hogy megfelelő mennyiségű segélyszállítmány és benzin jusson el Tripoliba.

A BBC szerint a szökésben Kadhafi már kész átadni a hatalmat, a tárgyalásokon a fia, Saadi képviselné, aki korábban emailben erősítette meg: tűzszünetet kötne a felkelőkkel. "Megpróbálom megmenteni a városomat, Tripolit, és az ott élő 2 millió embert, máskülönben örökre elveszünk, mint Szomália" - írta a diktátor fia.

Az Index líbiai tudósítója is beszámolt arról, hogy Tripoli Abu Salim nevű negyedében kétszáz rothadó holttestet találtak egy kórházban, a fővárostól délre pedig ötven összeégett hulla hevert egy raktárépületben, utóbbiakat állítólag Kadhafi-párti milicisták végezték ki. Továbbra is fegyveres harcok folynak Líbia tengerparti sávjának középső részén, Bin Jawad térségében. Itt található ugyanis Moammer Kadhafi szülővárosa, Sirte, aminek az elfoglalása azért kiemelten fontos, mert ez a diktatúra feletti szimbolikus győzelmet jelentené a felkelők számára.

Rovatok