Index Vakbarát Hírportál

Géppuskákkal lövik a katonák a szíriai Rasztan városát

2011. augusztus 29., hétfő 13:34

A szíriai biztonsági erők körbevették hétfő reggel azt a Homsztól 20 km-re lévő várost, ami a rendszerellenes tüntetések egyik központjává vált. A katonák dél felől géppuskákkal lövik Rasztant - jelentették jogvédő aktivisták.

Két helyi lakos arról számolt be, hogy legalább 40 könnyűharckocsi és 20 autóbusznyi katona jelent meg hajnalban Rasztan határában, és géppuskákból lőni kezdtek. "A tankokból a városba vezető autópálya mindkét oldalára állítottak, és hosszú sorozatokat adtak le fegyvereikből a városra célozva" - mondta egy helyi lakos.

A város körbezárása miatt a lakosokon félelem lett úrrá, attól tartanak, hogy a katonák megszállják Rasztant, emiatt sokan elmenekültek a településről - tette hozzá a Helyi Koordinációs Bizottságok nevű jogvédő hálózat.

A város egyébként a Törökország felé vezető fő út mellett fekszik és hagyományosan innen válogatják a szunnita vezetésű hadsereg tisztjeit. Musztafa Tlasz, Szíria volt védelmi minisztere pedig, aki nyugdíjba vonulása előtt harminc évig dolgozott hivatalában, szintén a városból származik.

Kadhafi bukása tüzeli a szíreket

Reuters hírügynökség szerint Kadhafi bukásának egyre biztosabbá válása óta az aktivisták és lakosok a szír hadseregben történő, növekvő dezertálási hullámról és intenzív utcai tiltakozásokról számolnak be az elnök ellen. A keleti Deir-ez-Zór tartományban, az északnyugati Idlíbben, Homsz környékén és Damaszkusz peremkerületeiben történtek leginkább szökések a katonaság soraiban, a damaszkuszi vezetés azonban tagadja, hogy volnának ilyenek.

Egy helyi aktivista szerint a dezertálások a városban akkor kezdődtek el, mikor három hónappal ezelőtt tankokkal mentek az utcákon tüntetőknek, a harcokban pedig tucatnyi civil halt meg. Több esetben azért dezertáltak a katonák, mert nem voltak hajlandóak lőni fegyvertelen tüntetőkre - mondják aktivisták és lakosok. A dezertőrök bujkálásra kényszerülnek: vagy valamely városban húzzák meg magukat, vagy mezőgazdasági területen. Sok közülük megtartotta fegyverét, és felveszi a harcot a Bassár el-Aszad elnökhöz hű fegyveres erők katonáival.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű szíriai jogvédő szervezet arról számolt be, hogy a hadsereg benyomult hétfő reggel Hitt faluba Libanon északi határától két kilométerre, s azóta szórványosan, de folyamatosan lövések hallatszanak ott. Aszad augusztus 18-án azt közölte telefonon Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral, hogy leállították a tüntetők elleni összes hadműveleteket az országban.

Ugyanez a központ tegnap azt is bejelentette: 15 ezer ember tüntetett a török határhoz szintén nagyon közel fekvő egyik városnál múlt éjszaka. "Ez volt a legnagyobb demonstráció a felkelés kezdete óta, és szintén nagy tüntetések voltak két másik város, köztük a főváros, Damaszkusz környékén is. A felkelők azt skandálták: elnyomó, az uralmad a végéhez közeledik. Készülj fel a számüzetésre" - mondta a központ vezetője.

A törökök már hagynák a barátságot

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök havi televíziós üzenetében vasárnap este figyelmeztette a szíriai vezetést, hogy a tunéziai, az egyiptomi és a líbiai sorsára juthat, ha nem hagyja abba azonnal a tüntetések véres elfojtását. "Az egyetlen megoldás azonnal elhallgattatni a fegyvereket, és meghallgatni a nép kéréseit. Az utóbbi hónapokban láthattuk, mi lett a sorsuk azoknak Tunéziában, Egyiptomban és most Líbiában, akik nem ezt az utat követték" - mondta ki a kormányfő.

A török köztársasági elnök, Abdullah Gül, aki régebben nagy támogatója volt Asszadnak, most mégis úgy nyilatkozott: a szíriai helyzet elért egy olyan pontot, ami után bármiféle változás is túl kevés volna és túl későn érkezne.

Rovatok