Index Vakbarát Hírportál

Vérbajjal, tripperrel fertőzték a guatemalai foglyokat

2011. augusztus 30., kedd 11:16

Vérbajjal és tripperrel fertőztek meg amerikai tudósok guatemalaikat, legalább 83-an meghaltak a 40-es években végzett kísérletekben, derül ki egy washingtoni bizottsági dokumentumból, írja a bbc.

Amerikai kormányzati tudósok több száz guatemalai rabot, pszichiátriai pácienst és prostituáltat fertőztek meg, hogy tanulmányozzák az érintetteken a penicillin hatásait. A páciensek közül senki nem járult hozzá a vizsgálatokhoz.

A guatemalai alelönk azt mondta, hogy bocsánatot kérnek az emberektől a történtekért, amiben a helyi orvosok is közreműködtek.

A bioetikai kérdéseket vizsgáló elnöki bizottság szerint megközelítőleg 5500 guatemalai volt érintett az 1946 és 1948 között zajló kutatásokban, amiben 1300 embert fertőztek meg szándékosan vérbajjal, tripperrel és chancroiddal. A megfertőzöttek közül körülbelül 700-at láttak el megfelelően. A bizottsági dokumentumok szerint legalább 83-an haltak meg a vizsgáltakból 1953 végéig.

A bizottság feje, Dr. Amy Gutmann, az orvosi történelem egy szégyenletes foltjának és súlyosan hibásnak nevezte a kutatást.

Obama elnök felálított egy vizsgáló bizottságot, miután az érintettek rokonai beperelték az amerikai államot. Az első történelmi tényeket vizsgáló jelentés jövő hónapban kerül a nyilvánosság elé, a következő decemberi pedig etikai kérdésekkel foglalkozik majd, hogy "ez biztosan ne történhessen meg még egyszer".

Rovatok