Index Vakbarát Hírportál

Megvan a Sanader elleni első vádemelés

2011. augusztus 31., szerda 17:39

Vádat emeltek Horvátországban Ivo Sanader, az adriai ország volt kormányfője ellen szerdán egy 90-es évek közepére visszanyúló ügyben. Azzal vádolják, hogy nagy összegű jutalékot kapott az osztrák Hypo Alpe Adria banktól.

Több büntetőeljárás is folyik különféle visszaélések címén a volt miniszterelnök ellen. Ez az első, amelyben vádat is emeltek.

A vesztegetési ügyekkel foglalkozó horvát ügyészség (USKOK) szerint Sanader 1994-1995-ben külügyminiszter-helyettesként csaknem félmillió euró értékű kenőpénzt kapott a Hypo banktól azért, hogy Horvátország kölcsöneit az osztrák pénzintézettől vegye fel.

A volt kormányfő tagadja bűnösségét. A politikust tavaly decemberben fogták el Ausztriában, július közepén szállították át a horvát fővárosba, ahol azóta előzetesben van.

Közben egyes értékelések szerint zsákutcába jutott a Sanader elleni nyomozás a magyar és a horvát olajvállalat, a Mol és az INA ügyében. A Vecernji list napilap arról írt, hogy a magyar ügyészség nem hajlandó teljesíteni a horvát hatóságoknak azt a kérését, hogy kihallgathassák Hernádi Zsolt Mol-elnököt.

Hernádi a horvát gyanúsítások szerint részese volt annak az ügyletnek, amelyben Ivo Sanader állítólag tízmillió euró kenőpénzt fogadott el cserébe azért, hogy a Mol irányítási jogot szerezzen az INA fölött anélkül, hogy a részvények többsége ténylegesen a magyar cég tulajdonába kerülne.

A Mol és Sanader is visszautasítja a vádat. A Mol részesedése az INA-ban jelenleg 47,26 százalék, a horvát államé 44,84.

A Vecernji list szerint a magyar államügyészség a "nemzetbiztonság veszélyeztetésére" hivatkozva utasítja el Hernádi kihallgatását. A magyar nyomozók beismerik ugyan, hogy a horvát bizonyítékok alapján fennáll a megvesztegetési pénzek kifizetésének gyanúja, de maguk akarnak utánajárni - írta a zágrábi lap.

Rovatok