Index Vakbarát Hírportál

Kadhafi egyik fia megadhatja magát

2011. szeptember 1., csütörtök 00:21

Kész megadni magát és csatlakozni a forradalomhoz bizonyos garanciákért cserébe Szaadi Kadhafi, Moammer Kadhafi bukott líbiai vezető harmadik fia - jelentette ki Abdel-Hakím Belháddzs, a líbiai felkelők vezető szervezetének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) a tripoli hadműveletekért felelős vezetője az al-Dzsazíra hírtelevízióban. Az érintett ugyanakkor előbb cáfolta az értesülést, majd megint csak azt mondta, hogy kész megadni magát.

A szerdán adásba került exkluzív interjúban Belháddzs azt mondta, hogy Szaadi szerdán megkereste őt telefonon, és kérte, hadd csatlakozzon a forradalomhoz. A harmadik Kadhafi-fiú cserébe garanciákat kért a felkelőktől, hogy nem kell elhagynia Líbiát, és visszatérhet a fővárosba, Tripoliba.

"Szaadi elárulta hollétét, és mi továbbra is kapcsolatban leszünk vele, hogy az ügy részleteit tisztázzuk" - közölte Belháddzs. Hozzátette: úgy hiszi, a kormány más magas rangú tisztségviselői - például a volt miniszterelnök - szintén önmaguk feladására készülnek.

"Belháddzs azt is kijelentette, hogy azokkal, akik megadják magukat, tisztességesen fognak bánni, és a bírósági eljárásokat a nemzetközi normáknak megfelelően fogják lebonyolítani" - foglalta össze az al-Dzsazíra.

A katonai vezető az interjúban arra is kitért, hogy a felkelők hírszerzőinek vannak információik a rezsim egyes vezetőinek hollétéről, de Kadhafi tartózkodási helyét illetően csak meg nem erősített jelentések állnak rendelkezésükre.

A CNN amerikai hírtévé szerint Szaadi korábbi üzeneteiben valóban jelezte, hogy hajlandó tárgyalni. Ám  szerdán egy újabb levelében már azt írta, hogy nem adja meg magát. Magyarázatként hozzáfűzte, hogy a felkelők ezreket öltek meg és romba döntötték az országot.

Ezt követően Kadhafi fia szerda este az al-Arabíja televíziónak azt nyilatkozta, hogy kész megadni magát, ha ezzel elősegíti a vérontás leállítását. A felkelőket "testvéreknek" nevezte, és úgy vélte: "azzal nincs problémánk, hogy ők vannak hatalmon."

Szaadi ellentmondó kijelentései arra mutathatnak, hogy a Kadhafi-klánon belül nézeteltérések támadtak, és megbomlott a család egysége, hiszen Kadhafi egy másik fia, Szaif al-Iszlám továbbra is a "patkányokkal szembeni ellenállásra" buzdított. Hangüzenetében arra figyelmeztette a Szirt városát támadókat, hogy 20 ezer, harcra elszánt fegyveresre kell számítaniuk. "Legyenek üdvözölve, ha azt hiszik, hogy a szirti csata könnyed kis séta lesz" - üzente Szaif al-Iszlám szerda este a damaszkuszi székhelyű Arrai televíziós csatornán keresztül.

Rovatok