Index Vakbarát Hírportál

Bulgária újrakönyvelné Líbia államadósságát

2011. szeptember 2., péntek 17:51

Bulgária követeli, hogy Líbia fizesse vissza 56,6 millió dolláros tartozását, amit az észak-afrikai országban halálra ítélt öt bolgár ápolónő illetve egy palesztin orvos 2007-es szabadon bocsátásának fejében engedett el Szófia - idézte pénteken Bojko Boriszov bolgár kormányfőt a Focus bolgár hírügynökség. A bolgár miniszterelnök hangsúlyozta, hogy országa ragaszkodik az összeghez, amit Tripolinak meg kell adnia.

A hat egészségügyi dolgozót 1999-ben ítélték halálra Líbiában azzal a váddal, hogy szándékosan fertőztek meg HIV-vírussal 438 líbiai gyereket Bengázi város klinikáján a 90-es évek végén. A gyerekek közül időközben 56 meghalt. A HÍV-vírust felfedező világhírű professzor, Luc Montagnier  ugyanakkor tanúvallomásában elmondta, hogy a kórház rossz higiéniai körülményei, nem pedig a szóban forgó alkalmazottak okolhatóak a líbiai járvány kialakulásáért.

A nemzetközi nyomás alatt lévő líbiai hatóságok később életfogytiglani szabadságvesztésre módosították a büntetést, amely utat nyitott a kiadatási kérelem előtt, az ápolók végül nyolc évnyi fogság után 2007. július 24-én szabadultak ki.

Bulgária nemrég egyébként újraindította azt az eljárást, melynek célja, hogy azonosítsák azokat, akik kínzással csikartak ki "beismerő" vallomást a hat vádlottól a bengázi gyerekklinikán történt tömeges HIV-fertőzések ügyében. Szófia a Kadhafi-rezsim megdöntését követően tájékoztatást vár az üggyel kapcsolatban az új líbiai hatóságoktól.

Rovatok