Index Vakbarát Hírportál

Politkovszkaja-ügy: rendőrtiszt lehetett a felbujtó

2011. szeptember 2., péntek 17:23

Egy volt rendőrezredest gyanúsítottak meg azzal, hogy ő adott közvetlenül megbízást Anna Politkovszkaja megölésére, jelentette a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. A gyilkosságot vizsgáló bizottság pénteki bejelentése szerint Dmitrij Pavljucsenkov 2006 júliusában pénzt fogadott el azért, hogy szervezze meg az újságírónő likvidálását.

Pavljucsenkov bérelte fel a gyilkosokat, ő vásárolta a fegyvert, ő tervelte ki a gyilkosságot és ő osztotta ki a feladatokat a felbérelt bandatagok közt, közölte Vlagyimir Markin szóvivő. Azt, hogy ki adott pénzt a rendőrezredesnek, egyelőre nem tudni.

Az újságírónőt 2006. október 7-én lőtték le moszkvai házánál. Az orosz legfelsőbb bíróság a Politkovszkaja-ügyet tavaly októberben újabb nyomozásra visszautalta az ügyészségnek. Idén májusban Csecsenföldön elfogtak egy férfit, akit a gyilkosság elkövetésével gyanúsítottak meg.

Anna Politkovszkaja főleg a csecsenföldi eseményekről és az ottani jogsértésekről szóló írásaival keltett feltűnést, de bírálta Vlagyimir Putyint is, aki akkoriban államfő volt. Ez utóbbi miatt sokan úgy tartották, hogy maga Putyin állhatott a gyilkosság mögött.

Rovatok