Index Vakbarát Hírportál

A felkelők Kadhafi nyomára akadhattak

2011. szeptember 4., vasárnap 18:24 | aznap frissítve

A líbiai felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsának (ÁNT) erői azonosították Moammer Kadhafi tartózkodási helyét, állította az al-Dzsazíra egyik riportere Abdulhakim Belhadzsra, a felkelők tripoli parancsnokára hivatkozva.

Az al-Dzsazíra ugyanakkor nem árult el részleteket.

A felkelők csapatai körbevették Bani Walidot, ahol a Kadhafihoz hű erők egy része elbarikádozta magát. A felkelők azt remélik, hogy hétfőre átvehetik a város irányítását.

A Tripolitól 150 kilométerre délkeletre lévő város egyike annak a négy településnek, amelyeket még Kadhafi erői ellenőríznek. A másik három Jufra, Szabha és Kadhafi szülővárosa, Szirt. A felkelők felszólították Kadhafi erőit, hogy adják meg magukat, ez azonban egyelőre nem történt meg.

Kadhafi felesége, Szafia, lánya, Ajsa, fiai közül Hannibal, valamint fogadott fia, Mohamed Algériába menekült, két fia pedig a hírek szerint meghalt. A többi fiú és Kadhafi tartózkodási helyét eddig nem ismerték, de a Sunday Timesban közölt beszámoló szerint a felkelők vezetése elképzelhetőnek tartja, hogy a líbiai vezető a sivatag alatt kiépített vízvezetékeken keresztül menekült el.

A négy méter széles csövek 530 kilométer hosszan futnak Bani Walid és Szabha között. A lapnak nyilatkozó vezetők úgy vélik, hogy Kadhafi utoljára Bani Walidból jelentkezett telefonüzenettel, azóta azonban a vezetékeken keresztül Szabhába szökhetett.

Algéria humanitárius kérdésként kezeli Moammer Kadhafi líbiai politikus egyes családtagjainak befogadását, mondta vasárnap este Ahmed Ujahia algériai miniszterelnök. A politikus a döntést védelmébe véve azzal példálózott, hogy senkit sem zavart, amikor Szaddám Huszein családtagjait más országok fogadták be, vagy hogy az idén év elején megbuktatott tunéziai elnök Szaúd-Arábiában kapott menedéket.

Rovatok