Index Vakbarát Hírportál

Izrael nem kér bocsánatot

2011. szeptember 4., vasárnap 18:11

Izrael nem kér bocsánatot a Gázai övezetbe tartó török hajó elleni kommandósakcióért - közölte az izraeli kormányfő vasárnap Jeruzsálemben.

Benjámin Netanjahu szerint Izrael saját civil lakosságát védte, ezért nem kér bocsánatot amiatt, hogy megtámadta annak a flottillának a török vezérhajóját, amely tavaly megpróbálta megtörni a Gázai övezet körüli izraeli zárlatot.

"Izraelnek nem kell bocsánatot kérnie azért, hogy megvédi saját civil lakosságát, a gyermekeinket és a városainkat" - mondta Benjámin Netanjahu az izraeli kormány szokásos heti ülésén. A miniszterelnök ugyanakkor sajnálatát fejezte ki "az emberéletek elvesztése" miatt. A Mavi Marmara török hajó elleni izraeli kommandósakcióban kilenc török vesztette életét (egyikük kettős, amerikai-török állampolgár volt). Netanjahu hozzátette, reméli, megtalálják a módját, hogy megoldják a Törökországgal fennálló nézeteltérést.

Az izraeli kormányfő most nyilatkozott az ügyről először azóta, hogy Törökország pénteken kiutasította az izraeli nagykövetet, és fölfüggesztette a zsidó állammal kötött katonai megállapodásokat. Ankara követeli, hogy Izrael kérjen bocsánatot a 2010. májusi eset miatt, és szüntesse meg a Gázai övezet blokádját.

A török lépések előzménye, hogy az ügyben felállított ENSZ-vizsgálóbizottság a kiszivárgott hírek szerint megállapította, hogy biztonsági megfontolások - a fegyvercsempészés megakadályozása - miatt jogos a Gázai övezet körüli izraeli zárlat, ugyanakkor azt is leszögezte, hogy a zsidó állam túlzott erőt alkalmazott a török hajón. A testület ezért fölszólította Izraelt, hogy megfelelő nyilatkozatban fejezze ki sajnálatát a rajtaütés miatt.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő szeptemberben esedékes egyiptomi látogatásán állítólag a Gázai övezetbe is ellátogat.

Rovatok