Index Vakbarát Hírportál

Hihető terrorfenyegetést kapott az USA

2011. szeptember 9., péntek 06:34

New Yorkkal vagy Washingtonnal kapcsolatos terrorfenyegetést kapott az Egyesült Államok, közölték csütörtök este amerikai terrorelhárítási tisztségviselők. Az értesülés hozzájuk szerda este érkezett. Nem tudják nem komolyan venni, mert annyira konkrét, és mert pusztán néhány nappal a 2001. szeptember 11-i merényletek 10. évfordulója előtt kapták, közölte egy meg nem nevezett forrás.

A belbiztonsági minisztérium szóvivője csak annyit erősített meg az értesülésből, hogy a fenyegetés konkrét, hihető, de még meg nem erősített. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok az évforduló előtt mindig kap fenyegetéseket.

A Fehér Ház egy magas rangú tisztségviselője közölte, hogy a fenyegetésről értesülvén Barack Obama elnök utasította a terrorelhárítást: kettőzzék meg erőfeszítéseiket a veszély elhárítására.
Washingtonban és New Yorkban megszigorították a biztonsági intézkedéseket.

Amerikai tisztségviselők közölték: vizsgálják egy olyan esetleges merénylet veszélyét, amely szerint az al-Kaida terrorhálózat gépkocsiba rejtett pokolgépet akar felrobbantani valamelyik New York-i vagy washingtoni hídnál vagy alagútnál. Köröznek két vagy három embert, akik feltehetőleg kapcsolatban állnak az al-Kaidával.

Michael Bloomberg New York-i polgármester bejelentette, hogy a szigorított biztonsági intézkedések között lesznek nyilvánvalóbbak és kevésbé nyilvánvalóak. Arra kérte a lakosokat, hogy jelentsenek minden gyanús jelet, veszélyes tevékenységet, de ne változtassanak a mindennapi szokásaikon. Raymond Kelly New York-i rendőrfőkapitány elmondta, hogy több lesz a járőr, kutyákkal is megerősítik őket, gyorsabban elszállítják a szabálytalanul parkoló autókat, és alaposabban ellenőrzik a hidakat, alagutakat.

Rovatok