Index Vakbarát Hírportál

Ma temetik a brit zavargások elindítóját

2011. szeptember 9., péntek 12:24

Az egy hónapja rendőrök által lelőtt Mark Duggan temetését pénteken tartják. Duggan halála vezetett a többnapos, fosztogatásokkal és gyújtogatásokkal járó angliai zavargásokhoz. A szertartásra többezer embert várnak, de zavargásokra nem számítanak a hatóságok.

Péntek délelőtt tartják a Tottenhamben múlt hónapban lelőtt Mark Duggan temetését, írja több angol lap. A négygyermekes apával egy mesterlövész végzett, miközben egy rendőrök által megállított taxiból szállt ki augusztus 4-én.

A helyi rendőrkapitányságnál két nappal később az emlékére rendezett, imával egybekötött virrasztás azonban erőszakos utcai zavargásokba torkollott.

A tömeg boltokat fosztogatott és épületeket gyújtott fel 54 családot téve hajléktalanná. A zavargások majdnem egy hétig tartottak, kezdetben Londonban és környékén, majd több angliai városban is.

A szertartás egy tottenhami templomban lesz helyi idő szerint 11-kor, ahova szülei házából viszik át a holttestét. A Guardian úgy tudja,  többezren teszik tiszeteletüket a 29 évesen lelőtt férfi ravatalánál.

A rendőrség nyilatkozata szerint Duggan szüleinek akaratával összhangban békés, tisztelettel övezett temetésre készülnek, amelyet csak helyi rendőrök biztosítanak. A zavargások óta a szolgálatban lévő állomány létszámát megemelték Anglia szerte.

A hatósággal szemben kritikus szülők a Független Rendőrségi Panaszbizottsághoz fordultak, mely december közepéig nyomoz az ügyben, és várja az esetleges szemtanúk helentkezését is. A helyszín közelében találtak egy illegálisan tartott pisztolyt, a ballisztikai vizsgálat azonban kimutatta, hogy a fegyvert nem sütötték el. A rendőrségi rádióban talált másik golyót is egy rendőr fegyveréből lőtték ki.

Rovatok