Index Vakbarát Hírportál

Mi történt még szeptember 11-én?

2011. szeptember 11., vasárnap 17:48

A katalánoknál nemzeti ünnep, Chilében Augusto Pinochet hatalomra kerülésének évfordulója, de nagy csaták is eldőltek már szeptember 11-én. Még magyar vonatkozása is van a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokkal egybeforrt dátumnak.

Szeptember 11-ről már a legtöbben a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokra asszociálnak, de ez a nap több ünnepről és híres történelmi eseményről is ismert.

A katalánoknál is nemzeti ünnep

Éppen aznap tartják a katalánok nemzeti ünnepét, amelyen megemlékeznek Barcelona, a katalán főváros 1714-es elestéről a spanyol örökösödési háborúban. Barcelonát már tizenhárom hónapja ostromolták a francia Bourbon és kasztíliai erők, mire sikerült megtörniük az ellenállást. Ezen a napon többek között virágokat helyeznek el Rafael Casanova, az ostrom egyik hősének emlékművénél, és a katalán zászló, a La Senyera is előkerül.

Habár hivatalosan november 24-e a legtöbb országban a tanárok napja, Argentínában mégis szeptember 11-én emlékeznek meg az oktatókról. 1888-ban aznap halt meg ugyanis Domingo Faustino Sarmiento egykori elnök és ismert oktatáspolitikus, aki iskolareformot is bevezetett.

Nagy csaták dőltek el

Számos jelentős történelmi esemény is játszódott éppen szeptember 11-én. 1297-ben ezen a napon volt a Stirling hídi csata a skót függetlenségi háborúban, amelyben Andrew Moray és William Wallace csapatai legyőzték az angolok erőit Stirling közelében a Forth folyónál. A csata sokkoló vereség volt az angoloknak, és bizonyította, hogy speciális körülmények között a gyalogság még akár a nehézlovasságot is le tudja győzni. A csatát ugyan feldolgozták az 1995-ös Rettenthetetlen című filmben is, azonban jelentős változtatásokkal, a hidat és a folyót például teljesen kihúzták.

1697-ben ezen a napon vívták a zentai csatát, amely a törökök által uralt magyar területek visszafoglalására indított hadjárat egyik fontos ütközete és a törökök egyik legnagyobb veresége volt. A Habsburg-erők Savoyai Jenő vezetésével alig néhány száz fős veszteséget elszenvedve több mint harmincezer törököt megöltek. Az Oszmán birodalom elveszítette Boszniát, végül pedig az elfoglalt magyar területeket is.

Pinochet puccsal hatalomra került

1973-ban ezen a napon döntötte meg puccsal a chilei hadsereg Augusto Pinochet tábornok vezetésével a demokratikusan megválasztott Salvador Allende elnök hatalmát. Több ezer embert zártak be a főváros legnagyobb stadionjába, sokukat pedig kivégezték. Pinochet innentől csaknem 17 éven át irányította vasmarokkal diktatúráját, amelyben több ezer ember tűnt el

A magyar kormány pedig 1989. szeptember 11-től engedélyezte a keletnémet állampolgárok kiutazását nyugati országokba. Az addig ideiglenes táborokban elszállásolt keletnémet menekültek közül több mint tizenkétezren éltek a lehetőséggel a következő három napban.

Kevésbé jelentős, de mégis emlékezetes események is történtek ezen a napon. 1789-ben szeptember 11-én neveztek ki először pénzügyminisztert az Egyesült Államokban Alexander Hamilton személyében, míg 1961-ben ezen a napon alakult meg a World Wide Fund for Nature (WWF), a Természetvédelmi Világalap, a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, amely 96 országban van jelen.

A szíriai elnök születésnapja

A történelmi események mellett több ismert ember éppen szeptember 11-én ünnepli a születésnapját. Köztük van Bassár el-Aszad szíriai elnök, Brian De Palma filmrendező, II. Albert belga király felesége, Paola, valamint Éric Abidal francia és Deján Sztankovics szerb focista is.

Rovatok