Index Vakbarát Hírportál

Bombakereső kutyák lepték el New Yorkot

2011. szeptember 11., vasárnap 00:01

Egyelőre nem találtak bizonyítékot arra, hogy az al-Kaida valóban terroristákat juttatott volna az Egyesült Államokba a 9/11 évfordulóra, de Washingtonban és New Yorkban is kiemelt készültséggel várják a vasárnapot. Bombakereső kutyákkal járják a várost, sűrűn igazoltatják az autósokat, civil ruhás rendőrből is sokan lesznek a megemlékezéseken.

A legszigorúbb biztonsági intézkedések mellett készülnek Washingtonban és New Yorkban a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások tizedik évfordulójára, miután a hét közepén terrorfenyegetettségről kapott információkat a hírszerzés. A reptereken, az atomerőműveknél, a vasútállomásokon is fokozták a készültséget, külföldön megerősítették az amerikai nagykövetségek és támaszpontok védelmét.

Barack Obama amerikai elnök felkeresi a Ground Zero mellett a Pentagont és a United 93-as járat becsapódásának helyének közelében, a pennsylvaniai Shanksville-ben rendezett megemlékezést is. New Yorkban George W. Bush volt elnökkel együtt vesz részt az eseményeken.

Hihető, de meg nem erősített

Az amerikai hatóságok csütörtökön jelentették be, hogy konkrét, hihető, de meg nem erősített fenyegetést kaptak. Az értesülés egy olyan CIA-informátortól származott, aki korábban megbízhatónak bizonyult. Ajman az-Zavahiri, az al-Kaida élén a megölt Oszama bin Ladent váltó terroristavezér állítólag még augusztusban küldött három terroristát – akik közül egy vagy kettő amerikai állampolgár lehet –  az Egyesült Államokba, hogy autókba rejtett pokolgépeket hozzanak működésbe Washingtonban vagy New Yorkban a szeptember 11-ei támadás tizedik évfordulóján. Neveket ugyanakkor nem mondott a forrás.

Az AP szerint az amerikai titkosszolgálatok nem találtak bizonyítékot arra, hogy az al-Kaida valóban terroristákat juttatott az Egyesült Államokba az évfordulóhoz közeledve. Az amerikai hírszerzés rendszeresen kap ehhez hasonló értesüléseket, azonban ezt most a tizedik évfordulóra tekintettel különösen komolyan vették.

A fenyegetésről szóló információjukat azért hozták nyilvánosságra, mert abban bíznak, hogy így az amerikaiak különösen éberek lesznek, ha bármilyen gyanús tevékenységet észlelnek, és jelenti fogják azt, mondta egy neve elhallgatását kérő tisztviselő a Reutersnek.

Az al-Kaidát sejtik mögötte

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pénteken arról beszélt, az al-Kaida áll a fenyegetés mögött. A terrorelhárítók különösen azért aggódnak, mert az Oszama bin Laden rejtekhelyén talált dokumentumokból kiderült, hogy az al-Kaida támadásokat tervezett a tizedik évfordulóra. Oszama bin Laden május 1-jei megölése óta az Egyesült Államoknak most kell szembenéznie a legkomolyabb fenyegetettséggel.

Joe Biden alelnök azt mondta, az évfordulós támadás terve még Oszama bin Ladentől származik, aki pakisztáni búvóhelyén kezdte meg az akció előkészületeit. Biden azt is hozzátette, hogy most nem kell a tíz évvel ezelőtt nagyszabású akcióra számítani, a terroristák egy kisebb, elszigetelt cselekményre készülhetnek. "Nem arról van szó, hogy ami megtörtént, az ne ismétlődhetne meg, de sokkal kisebb rá az esély" – mondta az alelnök, és azzal nyugtatta a lakosságot, hogy minden létező eszközt bevetnek a támadások megakadályozására.

A nyomozás egyik résztvevője szerint erős jelek vannak arra, hogy az al-Kaida ideológiájával szimpatizáló emberek állnak a fenyegetés mögött, de a közvetlen kapcsolat a vezetéssel már sokkal kevésbé egyértelmű. Az al-Kaida franchise-rendszerre hasonlít, különböző kisebb csoportok is követnek el merényleteket a szervezet nevében, de ezekre már nincs akkora befolyása a vezető Ajman az-Zavahirinek.

Bombakereső kutyák és sugárzásmérés

A New York-i rendőrség terrorelhárító egysége extra óvintézkedéseket vezetett be. Több járművet vizsgálnak át, bombakereső kutyákkal járják az utcákat, folyamatosan figyelik a metrókat, a hidakat és az alagutakat, mert állítólag ezek lehetnek a potenciális célpontok. A rendőrök legalább szeptember 12-ig hosszabb műszakokat visznek.

Manhattenben több ellenőrző pontot is felállítottak, ahol a rendőrök sugárzásra utaló nyomokat keresnek, az autókat is sűrűbben átvizsgálják. "Amíg nem történik semmi, megérte befektetni az energiát, jobb félni, mint megijedni" –  mondta az egyik igazoltatott sofőr a USA Todaynek.

Michael Bloomberg polgármester is elmondta, a szokásos fenyegetésekhez képest fokozzák a biztonsági intézkedéseket, de azért van egy határ, azt senki sem várhatja, hogy rendőr álljon minden utcasarkon. Arra kérte a lakosokat, jelentsenek minden gyanús jelet, veszélyes tevékenységet, de ne változtassanak a mindennapi szokásaikon.

Megkezdődtek a megemlékezések

A ikertornyok helyén már szombaton is sok volt a turista, akik előszeretettel fotózzák a One World Trade Centert, a nyugati világ legmagasabb felhőkarcolóját, ami lassan elnyeri végső formáját a lerombolt épületek helyén. Sokan látogatják a közeli múzeumot is, ami az áldozatoknak állít emléket. "Tűzoltó vagyok, és azért jöttem ide, hogy tisztelegjek 343 testvérem előtt" – mondta egy férfi a Voice of Americának.

A közeli Szent Pál katedrális évfordulós programmal készül a napra, koncertet tartanak az áldozatokra emlékezve, és azokra, akik a támadás után rögtön felajánlották segítségüket a templomban. Több sportesemény is lesz, vasárnap kezdődik az NFL-szezon, valamint a US Openen akkor játsszák a női döntőt.

Rovatok