Index Vakbarát Hírportál

Gyorsítaná a nyugdíjkorhatár-emelést a brit kormány

2011. szeptember 11., vasárnap 13:33

A britek egyre tovább élnek, úgyhogy gyorsabban emelik a nyugdíjkorhatárt.

Az eredeti tervekhez képest tíz évvel előbbre hozná a brit konzervatív-liberális kormány az állami nyugdíjra jogosító korhatár felemelését 67 évre, tekintettel a brit lakosság várható élettartamának gyors ütemű hosszabbodására.

A The Observer című baloldali vasárnapi brit lapnak nyilatkozó kormányilletékesek szerint a nyugdíjkorhatár a jelenlegi 65 évről valószínűleg 2026-ban emelkednék 67 évre.

Egyre tovább élünk

A Munkáspárt vezette előző brit kormány menetrendje szerint a nyugdíjkorhatár 2036-ban érte volna el a 67 évet, és 2046-ra a 68 évet.
Steve Webb nyugdíjügyi államtitkár - aki a mostani kormányban a Liberális Demokratákat képviseli - azonban a lapnak elmondta, hogy a kormány véleménye szerint ez a korhatáremelési menetrend "túl lassú ... mindenki tisztában van vele, hogy egyre tovább élünk". Hozzátette, amikor az emberek "megérik a 80-as éveik végét, sőt a 90-es éveiket ... a kormány úgy gondolja, hogy lépnie kell ebben az ügyben".

Webb nem említett konkrét időpontot arra, hogy várhatóan mikor emelkedik 67 évre a nyugdíjkorhatár, a The Observer által név nélkül idézett kormányforrások szerint azonban a "legvalószínűbb lehetőség" 2026.

A lap számítása szerint ez 8,1 millió, jelenleg 40-es éveiben járó munkavállalót érint, akik "eddig arra számíthattak, hogy 66 éves korukban nyugdíjba vonulhatnak".

Rovatok