Index Vakbarát Hírportál

Kadhafi erői megtámadtak egy olajfinomítót

2011. szeptember 12., hétfő 18:06

Az új líbiai vezetés legalább tizenkét biztonsági őre meghalt, amikor a megbuktatott Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű fegyveresek megtámadták a kelet-líbiai Rász-el-Unúfnál lévő olajfinomítót. Kadhafi később egy neki tulajdonított üzenetben fogadkozott, hogy "a győzelemig" folytatja a harcot.

A gépkocsikon érkező támadók megpróbáltak behatolni a létesítménybe, és megrongálták a kapuját, de nem tettek kárt az egyébként nem teljesen működőképes üzemben. A támadók a Kadhafi-hű erők kezén lévő Szirt városa felől, a sivatagból jutottak el a finomítóhoz.

Nem sokkal korábban tizenöt szabotőr tüzet gyújtott az üzemben, öt szabotőrt megöltek, a többieket elfogták, mondta Hamid al-Haszi ezredes, a Kadhafi-ellenes erők kelet-líbiai parancsnoka.

Megakadályoznák az olajipar beindulását

A támadásokkal is próbálták akadályozni, hogy az új tripoli vezetés talpra állítsa az olajiparon alapuló líbiai gazdaságot. A történtek egyúttal azt jelzik, hogy a hatalomra jutott Kadhafi-ellenes erők annak ellenére biztonsági kihívásokkal nézhetnek szembe, hogy az előző rendszer embereit néhány fellegváruk kivételével az egész országban kiszorították a hatalomból.

A Kadhafihoz hű fegyveresek néhány órával azután támadtak az olajfinomítóra, hogy az Átmeneti Nemzeti Tanács bejelentette, hogy sikerült felújítania a líbiai vezető elleni harcok mellett szinte teljesen leállt olajkitermelés egy részét.

Az ÁNT közben bejelentette, hogy csapataik heves ellenállásba ütköztek Bani Valid városnál, amelynek birtoklásáért már negyedik napja harcolnak. Sok civil menekült el a városból, többségük azonban a településen rekedt.

Kadhafi kitartana a győzelemig

Kadhafi a szíriai ar-Rai televízióban felolvasott üzenetében azzal vádolta az őt megbuktató erőket, hogy külföldi országok kezére akarják átjátszani a líbiai olajkincset, és hazaárulóknak nevezte őket. Kadhafi hangsúlyozta, nincs más választása, minthogy a "győzelemig" folytassa a küzdelmet. Az üzenetet a csatorna tulajdonosa, Misán al-Dzsaburi volt iraki parlamenti képviselő olvasta fel. Kadhafi utoljára szeptember nyolcadikán jelentkezett, ötperces hangfelvételen.

A megbuktatott, bujkáló vezető holléte nem ismert, de hívei szerint továbbra is Líbiában van. Néhány családtagja viszont a szomszédos Nigerbe menekült.

Rovatok