Index Vakbarát Hírportál

Évfordulós videót adott ki az al-Kaida

2011. szeptember 13., kedd 21:23

Oszama bin Laden megölt al-Kaida-vezérről készült képeket és utódjának, Ajman az-Zavahrinak egy új hangüzenetét tartalmazza az a videofelvétel, amelyet a terrorhálózat médiaszerve az Egyesült Államok elleni terrortámadások 10. évfordulója alkalmából hozott nyilvánosságra.

A videó megjelenéséről az iszlamista honlapokat is figyelő amerikai hírszerző portál, a SITE számolt be kedden.

A Közelgő győzelem hajnala című egyórás felvételen Zavahri üdvözli az arab országokban zajló forradalmakat, és kifejezi reményét, hogy ezek eredményeképpen az iszlám törvénykezés, a saría alapján működő, "valódi iszlám" társadalmak jönnek létre. Az új al-Kaida-vezér szerint az arab országokban zajló népi forradalmak az Egyesült Államok vereségét jelentik, sőt "az arab vulkán" kitörését maguk a szeptember 11-i merényletek készítették elő.

"A világ fő bűnösének a fejére ütve" az al-Kaida arra kényszerítette Amerikát, hogy politikájuk megváltoztatására szorítsa közel-keleti szövetségeseit, és ez segítette "az arab vulkán" felemelkedését és felrobbanását - magyarázta Zavahri.

Az új terrorista vezér "közönséges csalásnak" nevezte, hogy az Egyesült Államok úgy tesz, mintha támogatná az arab felkeléseket, miközben szoros kapcsolatokat tart fönt az öböl menti arab abszolút monarchiákkal, például Szaúd-Arábiával.

A videón látható az a felvétel is, amelyet az Oszama bin Ladent megölő amerikai kommandósok találtak a terroristavezér pakisztáni házában. Az amerikai hatóságok már korábban nyilvánosságra hozták ezt a felvételt, de hang nélkül. A szervezet által most közzétett változatban bin Laden azzal fenyegeti az amerikaiakat, hogy "a multinacionális vállalatok és a zsidó tőke rabszolgáivá fognak válni".

Rovatok