Index Vakbarát Hírportál

Fúrják az eurómentést Németországban

2011. szeptember 14., szerda 16:06

A kisebbik német kormánypártban, az FDP-ben komoly mozgalom indult az ország európolitkája ellen. A szervezkedők célja, hogy a német parlament ne szavazza meg az Európai Stabilitási Mechanizmus életre keltését, és hogy a kormány ne adjon hiteleket a csőd szélén lévő államoknak. A követelések megfogalmazói szerint mentőcsomagok helyett ki kellene zárni az eurózónából a túlköltekezőket, Görögországgal például máris ezt tennék.

A liberális FDP-n belül most aláírásokat gyűjtenek, hogy a párt tagjai szavazással fejezhessék ki igényeiket. Ha elég aláírás összegyűlik, akkor novemberben szavazhat az összes párttag arról, hogy az FDP ezentúl eurószkeptikus álláspontot képviseljen-e. A német kormány gazdasági- és külügyminiszterét is az FDP adja.

Egyelőre az FDP vezetése nem támogatja az ötletet, és Angela Merkel kormányfő is figyelmeztette a szervezkedőket, hogy foglalkozhatnának azzal is, hogy milyen következménye lenne, ha Németország hagyná szétesni az eurózónát. Ugyanakkor az is látszik, hogy Európa nyugati és északi felén egyre erősödnek a mentőcsomagokat ellenző pártok.

Rovatok