Index Vakbarát Hírportál

Törökország Izraelt fenyegeti

2011. szeptember 15., csütörtök 15:30

Tovább élezte a feszültséget Izrael és Törökország között a török miniszterelnök, aki arról beszélt, hogy hadihajóik bármelyik pillanatban a Földközi-tenger keleti felén lehetnek. A török kormány kifogásolja, hogy Izrael nem kér bocsánatot a gázai segélyflottila elleni tavalyi támadás miatt, amelyben kilenc török életét vesztette.

"Izrael nem tehet meg bármit, amit csak akar a Földközi-tenger keleti felén. Meglátják, hogy milyen döntéseket hozunk a kérdésben. Hadihajóink bármelyik pillanatban ott lehetnek" - mondta Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök Tuniszban.

Törökország és Izrael között az előző héten lett megint feszült a viszony. Az ENSZ két hete adott ki jelentést a tavaly a gázai segélyflottila elleni izraeli támadásról, amelyben nyolc török és egy török származású amerikai is életét vesztette. A jelentés megállapította, hogy a Gázai övezet blokádja jogilag legális módja annak, hogy Izrael megakadályozza a fegyverek bejutását a Hamász által uralt területekre, azonban egyben azt is megállapították, hogy Izrael indokolatlan erőszakot alkalmazott.

A zsidó állam ugyanakkor az előző héten jelezte, hogy nem kér bocsánatot a Mavi Marmara hajó elleni támadásért, miután a flottila megpróbált átjutni a Gázai övezet blokádján. A Háárec izraeli napilap megbízásából készített felmérésben a válaszadók 64 százaléka ellenezte a bocsánatkérést, amit csak egyötödük tartott szükségesnek.

Az eset miatt megint megromlottak a két ország diplomáciai kapcsolatai, Törökország kiutasította Ankarából az izraeli nagykövetet, és felfüggesztette védelmi együttműködését Izraellel.

Erdogan a hétvégén arról beszélt az al-Dzsazírának, hogy a gázai segélyflottila elleni támadás már önmagában háborús ok volt, ugyanakkor Törökország türelmes volt, és tartózkodott bármilyen akciótól.

Erdogan egyben kijelentette, hogy Törökországnak továbbra is szándékában áll humanitárius segélyeket szállítani a Gázai övezetbe, a török hadihajók elsőszámú feladatának pedig a török hajók védelmét nevezte. A török kormány emellett bejelentette, hogy a jövőben kész  kíséretet biztosítani bármilyen Gázába induló hajónak.

Izrael jelezte, hogy továbbra is fenntartja a blokádot, de enyhíteni akar viszonyán Törökországgal. Móse Jaalon izraeli miniszterelnök-helyettes hétfőn egy terrorizmusellenes konferencián hétfőn arról beszélt Tel-Avívban, hogy nem áll érdekükben a viszony romlása Törökországgal.

Az Egyesült Államok visszafogottságot kért mindkét féltől. A térségben felértékelődhet Románia szövetsége az Egyesült Államoknak, Barack Obama amerikai elnök kedden fogadta Traian Basescu román elnököt a Fehér Házban, és az amerikai-román szövetséget méltatta.

Rovatok