Index Vakbarát Hírportál

Kadhafi további üldözését ígéri Sarkozy és Cameron

2011. szeptember 15., csütörtök 16:12

Közös csütörtöki sajtóértekezletükön, amelyet az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) két fő vezetőjével, Mahmúd Dzsibríllel és Musztafa Abdel-Dzsalíllal együtt tartottak, Nicolas Sarkozy francia államfő "veszélynek" nevezte a felkelők tripoli bevonulása óta rejtőzködő Kadhafit, hozzátéve, hogy "van egy befejezni való munka". A NATO líbiai kötelezettségvállalása nem ért véget, szögezte le.

David Cameron brit miniszterelnök azt üzente Kadhafinak és még mindig harcoló híveinek, hogy "adják fel", és figyelmeztetett, hogy a NATO küldetése folytatódik, ameddig szükséges. London segíteni fog abban, hogy Kadhafit megtalálják és az igazságszolgáltatás elé állítsák - ígérte vendéglátóinak.

Bejelentette továbbá, hogy országa felszabadít 12 milliárd fontot (csaknem 19 milliárd dollárt) a Kadhafi-rendszer befagyasztott javaiból, mihelyt lehetővé teszi ezt az ENSZ Biztonsági Tanácsa. London és Párizs ilyen értelmű határozattervezetet készül beterjeszteni a testület elé pénteken.

Sarkozy a maga részéről óvott attól, hogy Líbiában a bosszú, a leszámolás következzék, egyszersmind felkérte azokat az országokat, amelyeknek a területén körözött líbiaiak vannak, hogy adják ki őket a nemzetközi igazságszolgáltatásnak. "Kadhafit le kell tartóztatni és mindenkinek, akit a nemzetközi igazságszolgáltatás vád alá helyezett, számot kell adnia arról, amit tett" - jelentette ki a francia államfő. Mint mondta, bízik Nigerben és semmi oka nincs arra, hogy kételkedjen abban, hogy az ország vezetői tiszteletben fogják tartani a nemzetközi jogot. Kadhafi számos családtagja a Líbiával szomszédos fekete-afrikai országban talált menedéket.

Sarkozy emlékeztetett arra, hogy Franciaország és Nagy-Britannia, amely országok az elsők között ismerték el az ÁNT-t, támogatják azt a követelését, hogy az Átmeneti Nemzeti Tanácsot fogadják el Líbia képviselőjeként az ENSZ közgyűlésében. Annak a kívánságának adott hangot, hogy az ÁNT őrizze meg egységét, és annak a reménynek, hogy ez az egység "lehetővé teszi az átmenetet, a következő választásokat és a következő alkotmányt".

A francia köztársasági elnök azt is leszögezte, hogy semmiféle számítás nem vezérelte Franciaországot a segítségnyújtásban. - Nincsen semmilyen titkos megállapodás Líbia kincseiről, nem kértünk semmiféle kivételezettséget; azt tettük, amit helyesnek gondoltunk - mondta, és az ennek ellenkezőjét állító médiahírekről kijelentette, hogy azok hamisak, manipuláltak.

Rovatok