Index Vakbarát Hírportál

Összecsapások Bahreinben egy temetés után

2011. szeptember 16., péntek 18:59

Több ezer gyászolóval és ellenzékivel csaptak össze pénteken a biztonsági erők Bahrein fővárosában egy temetést követően. Az emberek egy férfit kísértek utolsó útjára, aki egy síita megmozduláson belélegzett könnygáztól halt meg.

A manamai összecsapások nem sokkal azt követően robbantak ki, hogy a gyászolók kormányellenes dalokat kezdtek kántálni, közte olyanokat is, amelyek a szigetállam uralkodója, Hamad bin Isza Ál Kalifa sejk távozását követelték.

A biztonságiak könnygázgránátokat lőttek ki és a szűk utcákon üldözőbe vették az embereket a sűrűn lakott Szitra síita negyedben. A tüntetés előtt a rangidős síita vallási vezető azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy az ellenzéket az állam ellenségeként kezelik.

A többségében síiták lakta parányi monarchiában február közepén kezdődtek tüntetések, amelyeknek részvevői a több mint kétszáz éve hatalmon lévő szunnita dinasztia jogköreinek korlátozását, valódi alkotmányos monarchia bevezetését és a síitákat érő hátrányos megkülönböztetések felszámolását követelték. A megmozdulásokban mintegy harminc ember vesztette életét. A tüntetéseket márciusban a szaúd-arábiai hadsereg segítségével verték le.

Azóta gyakran fordulnak elő kisebb tiltakozások és összecsapások a biztonsági erőkkel, főként a síita többség által lakott körzetekben. A feszültség tovább növekedhet a parlamenti választások előtt egy héttel. Mintegy 18 képviselői helyet kell betölteni, mivel a 40 fős törvényhozásban kivonultak a síita honatyák tiltakozásul a tüntetések elfojtása miatt. Vezető síita politikai szervezetek a választások bojkottjára szólították fel Bahrein népét.

Rovatok