Index Vakbarát Hírportál

Orosz párt nyerte a lettországi választást

2011. szeptember 17., szombat 23:23

A lettországi oroszok pártja, a Harmónia Központ végzett az élen a balti köztársaságban szombaton tartott parlamenti választásokon, de nem szerezte meg a kormányzáshoz szükséges többséget – derült ki az esti urnazárást követően közzétett exit poll felmérésből.

A BNS intézet által a szavazókörökből távozó választópolgárok megkérdezésével készített felmérés szerint a Harmónia Központ a voksok 28,7 százalékára számíthat.

Az új kormány magját várhatóan két jobbközép párt, Valdis Dombrovskis kormányfő Egység blokkja és a Valdis Zatlers volt államfő által irányított Reformpárt képezi majd, amely a szavazatok 19,16 százalékát, illetve 20,31 százalékát kapta az exit poll szerint.

A baloldali Harmónia Központ ily módon várhatóan ismét ellenzékbe szorul. Az egykori szovjet tagköztársaság 1991-es függetlenné válása óta a lettországi orosz kisebbséget képviselő párt még soha nem volt tagja a rigai kormánynak.

A nacionalista, ellenzéki Nemzeti Szövetség (a Haza és Szabadság/Lett Nemzeti Függetlenségi Mozgalom összefogása) a szavazatok 16,13 százalékára, a Zöldek és Földművesek Szövetsége pedig - amely a jelenlegi kormánynak is tagja – a voksok 10,61 százalékára számíthat.

Az exit poll szerint más párt nem lépte át a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

Rovatok