Index Vakbarát Hírportál

Romaellenes tüntetés Észak-Csehországban

2011. szeptember 17., szombat 18:12

Mintegy 500 fős tömeg tüntetett szombaton az észak-csehországi Varnsdorfban a helyi romák ellen. A menet, amelyhez szélsőjobboldali elemek is csatlakoztak, egy zömmel romák lakta munkásszállóhoz vonult, ám ott útjukat állták a rendőrök.

Ekkor továbbhaladtak a város központja felé, a polgármester lemondását követelve. Mivel erre az útvonalra nem adott ki tüntetési engedélyt a rendőrség, a hatóság felszólította a részvevőket, hogy oszoljanak szét és menjenek haza.

Az utóbbi időben egyre nőtt a többség és a roma kisebbség közötti feszültség Észak-Csehországban, főleg Novy Bor, Rumburk, Sluknov és Varnsdorf településeken. A helybéliek a bűnözés terjedésére panaszkodnak, amiről szerintük a romák tehetnek.

Augusztusban két összecsapás volt romák és csehek között. A helyi lakosság és a régióba az utóbbi két-három évben nagy számban betelepült romák közötti feszültség azután robbant ki, hogy roma fiatalok csoportjai legalább két esetben késekkel, vasdorongokkal, üvegekkel felszerelkezve helyi fiatalokat bántalmaztak, akik közül néhányan súlyosan megsérültek.

A hatóságok a támadásokat "rasszista indítékúnak" minősítették, a belügyminisztérium ezt követően 50 tagú kommandós egységet küldött a rend fenntartására. A rendőrség eddig hét roma támadót vett őrizetbe, s eljárást indított ellenük.

Rovatok