Index Vakbarát Hírportál

Szomáliai kalózok elengedtek egy mongol-vietnami teherhajót

2011. szeptember 17., szombat 14:39 | aznap frissítve

A 23 ezer tonnás teherhajót az ománi partoktól 800 kilométerre délkeletre támadták meg a kalózok nyolc hónappal ezelőtt.

Szomáliai kalózok szombaton közölték, hogy váltságdíjért elengedtek egy mongol zászló alatt hajózó, vietnámi tulajdonban lévő teherhajót, amelyet még januárban kerítettek hatalmukba.

A tengeri rablók közlését hajózási források megerősítették.

A 23 ezer tonnás Hoang Son Sun teherhajót az ománi partoktól csaknem 800 kilométerre délkeletre támadták meg a kalózok nyolc hónappal ezelőtt, és túszul ejtették 24 fős vietnámi legénységét is. A szombati bejelentés szerint a tengeri rablók csütörtökön engedték útjára a teherhajót, miután megkapták a "mérsékelt összegű" váltságdíjat, s a Hoang Son Sun azóta már úton van az ománi Szalála kikötője felé.
A hajótulajdonos képviselője nem közölt információt a legénység hogylétéről.

Egy dán család is kiszabadult

Szomáliai kalózok legutóbb szerdán engedtek szabadon túszokat: hét dán állampolgárt, köztük egy öttagú családot, akiket több mint fél évvel ezelőtt ejtettek foglyul Afrika szarva előtt. A dánokat, akik világ körüli úton jártak jachtjukon, február 24-én rabolták el Szomália partjaitól több száz mérföldre keletre.

A szomáliai tengeri rablók által teherhajókért követelt váltságdíj általában a több tízmillió dollárt is elérheti.

Rovatok