Index Vakbarát Hírportál

Vesztegzár egy amerikai légi bázison

2011. szeptember 17., szombat 09:23

Több mint öt órára vesztegzár alá helyezték az amerikai hadsereg egyik légi támaszpontját pénteken az Egyesült Államok délnyugati részén, miután egy utóbb tévesnek bizonyult riasztást kaptak egy állítólagos fegyveres behatolóról.

Az Arizona állambeli Tucsonban lévő Davis-Monthan támaszponton - a bázis saját közleménye szerint - pénteken (helyi idő szerint) 10 óra 30-tól 16 óráig minden be- és kilépést megtiltottak, miután olyan információt kaptak, hogy "egy fegyveres férfit láttak belépni az egyik épületbe".

Ezalatt "a kérdéses épületet emeletről emeletre, szobáról szobára átvizsgálták". A helyszínen végül "semmilyen fegyveres személyt nem találtak, és az épületet biztonságosnak nyilvánították" - tette hozzá a közlemény.

A helyi média beszámolói szerint a támaszpontra kiszálltak a rendőrség és az FBI bombakeresői, és egy elit kommandós alakulat is.

A riasztás miatt ugyancsak vesztegzár alá helyeztek egy közeli iskolát, a szülőket pedig felszólították, hogy ne menjenek a gyerekeikért - adta hírül a helyi KVOA televízió.

A Davis-Monthan támaszpont szóvivője a sajtónak nyilatkozva azzal védte intézkedésüket, hogy reális "fenyegetésként" értékelték a helyzetet.

A 2001. szeptember 11. terrortámadások tizedik évfordulója kapcsán az elmúlt hetekben szerte az Egyesült Államokban fokozták a biztonsági intézkedéseket, újabb merényletektől tartva.

Rovatok