Index Vakbarát Hírportál

Orvlövészek lőtték a jemeni tüntetőket

2011. szeptember 19., hétfő 16:11

Legalább húsz embert meghalt, és több száz embert megsebesült hétfőn a tüntetők és a kormányerők összecsapásaiban, írja a BBC.

A hónapok óta tartó tiltakozásban vasárnap volt az eddigi legnagyobb tüntetés. Kórházi források szerint a vasárnapi tüntetésben 29-en meghaltak, amikor a tüntetők az 1978 óta hatalmon lévő Ali Abdullah Száleh elnök lemondását követelő tüntetők az elnök palotája felé vonultak.

Hétfőn ismét tízezrek gyűltek össze Szanaában, a tüntetők összecsaptak a biztonságiakkal, és robbanások hallatszottak a város több pontjáról. A kormányerők könnygázt és vízágyúkat is bevetettek. Szemtanúk szerint orvlövészek lőttek a tetőkről a tüntetőkre, és járókelőket, köztük egy gyereket is megöltek, írja a BBC.

Hakim al-Maszmari, a szanaa-i Yemen Post szerkesztője azt mondta a BBC-nek, hogy vadászgépek rendszeresen átrepültek a város fölött és a tüntetőkhöz átállt katonák állásait támadták.

Hétfőn az ENSZ küldöttei is Jemenbe érkeztek, hogy megpróbáljanak tárgyalni az elnök hatalomátadásáról.

Az Oxfam brit segélyszervezet figyelmeztetett, hogy Jemenben súlyos élelmiszerválság fenyeget. Jelentésük szerint a gazdaság az összeomlás széléra sodródott az elmúlt fél évben.

Rovatok